Go to section: Literature
05 april 2016, 09:45 Literature views 7997
Un nou volum despre soprana Maria Cebotari, lansat la Chișinău
05 april 2016, 09:45 Literature views 7997

Un nou volum despre soprana Maria Cebotari, lansat la Chișinău

La Academia de Ştiinţe a Moldovei a avut loc astăzi lansarea cărţii „Maria Cebotari – Stea rătăcitoare" de Aurelian Dănilă, doctor habilitat în studiul artelor, profesor universitar, laureat al Premiului Naţional.

Volumul este la ediţia a II-a şi cuprinde noi informaţii, mărturii inedite, fotografii, documente cu şi despre cunoscuta cîntăreaţă de operă din prima jumătate a sec. XX. Cartea a apărut în limbile română şi rusă.

Solicitat de MOLDPRES, Aurelian Dănilă a afirmat că în actuala ediţie a lucrării a adăugat noi informaţii, furnizate de mai multe persoane din Germania, care au cunoscut-o pe marea noastră cîntăreaţă.

„O revistă germană scria că Maria Cebotari este o stea a Basarabiei, rătăcită prin lume. De aici am preluat şi titlul volumului. Mă bucur că lucrarea este bilingvă, astfel încît şi vorbitorii de limbă rusă vor cunoaşte aspecte din viaţa şi activitatea cîntăreţei", a specificat Aurelian Dănilă.

Potrivit academicianului Mihai Cimpoi, prin intermediul acestui volum, Maria Cebotari este readusă acasă şi inclusă în circuitul valoric european.

Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei Gheorghe Duca a constatat că această carte face imagine ţării şi culturii noastre. „Prin intermediul Mariei Cebotari, am promovat cultura noastră în lumea întreagă. Sper că volumul va fi tradus şi în limba germană, astfel încît acesta să fie citit şi în ţara în care ea a activat", a accentuat Gheorghe Duca.

Aurelian Dănilă este autor al monografiilor „Maria Cebotari în amintiri", „În dialog cu dirijorul Alexandru Samoilă", „Lilia Amarfii – prinţesa operetei", „Opera din Chişinău", „Valentina Saviţcaia", „Opera moldovenească, ediţie enciclopedică", „Mihail Munteanu, o viaţă dedicată operei" ş.a.

Reamintim, că multe informații despre Creaţia popularăLiteratura moldo-slavonăLiteratura medievalaLiteratura sec. XVIII – prima jumătate a sec. XIXLiteratura clasică a doua jumătate a sec. XIX – începutul sec. XXLiteratura din Basarabia interbelică şi literatura din RASSMLiteratura contemporanăLiteratura postmodernistă și Biblioteca de literatură pot fi găsite la compartimentul «Cultura» al proiectului moldovenii.md.

Source: www.moldpres.md

Keywords:

carte , lansare , academia , literatura

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1624
Populația:
935 locuitori

Zăluceni este un sat şi comună din raionul Floreşti. Zăluceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la o distanță de 36 km de orașul Florești și la 145 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 935 de oameni. Prima atestare documentară a satului Zăluceni datează din anul 1624.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.