|
Un nou volum despre soprana Maria Cebotari, lansat la Chișinău
La Academia de Ştiinţe a Moldovei a avut loc astăzi lansarea cărţii „Maria Cebotari – Stea rătăcitoare" de Aurelian Dănilă, doctor habilitat în studiul artelor, profesor universitar, laureat al Premiului Naţional.
Volumul este la ediţia a II-a şi cuprinde noi informaţii, mărturii inedite, fotografii, documente cu şi despre cunoscuta cîntăreaţă de operă din prima jumătate a sec. XX. Cartea a apărut în limbile română şi rusă.
Solicitat de MOLDPRES, Aurelian Dănilă a afirmat că în actuala ediţie a lucrării a adăugat noi informaţii, furnizate de mai multe persoane din Germania, care au cunoscut-o pe marea noastră cîntăreaţă.
„O revistă germană scria că Maria Cebotari este o stea a Basarabiei, rătăcită prin lume. De aici am preluat şi titlul volumului. Mă bucur că lucrarea este bilingvă, astfel încît şi vorbitorii de limbă rusă vor cunoaşte aspecte din viaţa şi activitatea cîntăreţei", a specificat Aurelian Dănilă.
Potrivit academicianului Mihai Cimpoi, prin intermediul acestui volum, Maria Cebotari este readusă acasă şi inclusă în circuitul valoric european.
Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei Gheorghe Duca a constatat că această carte face imagine ţării şi culturii noastre. „Prin intermediul Mariei Cebotari, am promovat cultura noastră în lumea întreagă. Sper că volumul va fi tradus şi în limba germană, astfel încît acesta să fie citit şi în ţara în care ea a activat", a accentuat Gheorghe Duca.
Aurelian Dănilă este autor al monografiilor „Maria Cebotari în amintiri", „În dialog cu dirijorul Alexandru Samoilă", „Lilia Amarfii – prinţesa operetei", „Opera din Chişinău", „Valentina Saviţcaia", „Opera moldovenească, ediţie enciclopedică", „Mihail Munteanu, o viaţă dedicată operei" ş.a.
Reamintim, că multe informații despre Creaţia populară, Literatura moldo-slavonă, Literatura medievala, Literatura sec. XVIII – prima jumătate a sec. XIX, Literatura clasică a doua jumătate a sec. XIX – începutul sec. XX, Literatura din Basarabia interbelică şi literatura din RASSM, Literatura contemporană, Literatura postmodernistă și Biblioteca de literatură pot fi găsite la compartimentul «Cultura» al proiectului moldovenii.md.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1762
- Populația:
- 3821 locuitori
Slobozia este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Slobozia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Ștefan Vodă și la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3821 de oameni. Satul Slobozia a fost menționat documentar în anul 1762.
Comentarii
(0)