Mergi spre compartimentul: Literatura
04 mai 2016, 09:45 Literatura views 8348
Un nou volum despre soprana Maria Cebotari, lansat la Chișinău
04 mai 2016, 09:45 Literatura views 8348

Un nou volum despre soprana Maria Cebotari, lansat la Chișinău

La Academia de Ştiinţe a Moldovei a avut loc astăzi lansarea cărţii „Maria Cebotari – Stea rătăcitoare" de Aurelian Dănilă, doctor habilitat în studiul artelor, profesor universitar, laureat al Premiului Naţional.

Volumul este la ediţia a II-a şi cuprinde noi informaţii, mărturii inedite, fotografii, documente cu şi despre cunoscuta cîntăreaţă de operă din prima jumătate a sec. XX. Cartea a apărut în limbile română şi rusă.

Solicitat de MOLDPRES, Aurelian Dănilă a afirmat că în actuala ediţie a lucrării a adăugat noi informaţii, furnizate de mai multe persoane din Germania, care au cunoscut-o pe marea noastră cîntăreaţă.

„O revistă germană scria că Maria Cebotari este o stea a Basarabiei, rătăcită prin lume. De aici am preluat şi titlul volumului. Mă bucur că lucrarea este bilingvă, astfel încît şi vorbitorii de limbă rusă vor cunoaşte aspecte din viaţa şi activitatea cîntăreţei", a specificat Aurelian Dănilă.

Potrivit academicianului Mihai Cimpoi, prin intermediul acestui volum, Maria Cebotari este readusă acasă şi inclusă în circuitul valoric european.

Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei Gheorghe Duca a constatat că această carte face imagine ţării şi culturii noastre. „Prin intermediul Mariei Cebotari, am promovat cultura noastră în lumea întreagă. Sper că volumul va fi tradus şi în limba germană, astfel încît acesta să fie citit şi în ţara în care ea a activat", a accentuat Gheorghe Duca.

Aurelian Dănilă este autor al monografiilor „Maria Cebotari în amintiri", „În dialog cu dirijorul Alexandru Samoilă", „Lilia Amarfii – prinţesa operetei", „Opera din Chişinău", „Valentina Saviţcaia", „Opera moldovenească, ediţie enciclopedică", „Mihail Munteanu, o viaţă dedicată operei" ş.a.

Reamintim, că multe informații despre Creaţia popularăLiteratura moldo-slavonăLiteratura medievalaLiteratura sec. XVIII – prima jumătate a sec. XIXLiteratura clasică a doua jumătate a sec. XIX – începutul sec. XXLiteratura din Basarabia interbelică şi literatura din RASSMLiteratura contemporanăLiteratura postmodernistă și Biblioteca de literatură pot fi găsite la compartimentul «Cultura» al proiectului moldovenii.md.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

carte , lansare , academia , literatura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1489
Populația:
10027 locuitori
Logo

Leova este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Leova. Amplasat în sud-vestul republicii, pe malul stîng al rîului Prut, oraşul Leova este situat la o distanţă de 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie  10027 de locuitori. Prima atestare documentară a localităţii, cu denumirea de „Tîrgul Sărăţii”, datează din 1489. Ştefan cel Mare dăruieşte aşezarea slujitorilor săi, Petru şi Leova, de la care probabil a provenit actuala denumire – Leova.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.