Go to section: Literature
03 november 2016, 16:36 Literature views 11127
A fost lansată cartea “În lumea asta sunt Femei...” de Iurie Colesnic
03 november 2016, 16:36 Literature views 11127

A fost lansată cartea “În lumea asta sunt Femei...” de Iurie Colesnic

Astăzi, 10 martie curent, ministrul Culturii Monica Babuc a participat la evenimentul de lansare a volumului de colecție "În lumea asta sunt Femei..." semnat de istoricul Iurie Colesnic.

Lucrarea conține informație despre doamnele de excepție ale Basarabiei care s-au remarcat în diferite domenii de activitate pe parcursul secolului XX, printre care Elena Alistar, Eugenia Gamburd, Iulia Von Gheiking, Lidia Istrate, Eufrosinia Kersnovskaia, Ada Zevin, îndrăgitele artiste Maria Bieșu, Maria Cebotari, Domnica Darienco, Maria Drăgan, Nelly Kameneva etc.

Prezentă la acest eveniment, ministrul Culturii Monica Babuc a felicitat autorul cu lansarea volumului de excepție ce "invocă nume ilustre de femei care au dat acestui pământ atâta valoare și prestație", remarcând activitățile de pionierat ale scriitorului în cercetarea numelor uitate de la noi. "Uităm câteodată că istoria unui neam, a unei țări, a unui popor înseamnă istoriile separate ale unor oameni", a notat oficialul, menționând totodată că rolul, modul de a fi, impactul femeilor în oricare societate, inclusiv cea basarabeană, este întotdeauna unul aparte.

Evenimentul a avut loc la Librăria din Centru și a adunat mai mulți scriitori printre care Nicolae Dabija și Valeriu Matei, istorici, dar şi simpli cititori interesați de trecutul ţării noastre.

Volumul a apărut la editura Cartier, în colecția C(art)ier, coordonată de Vitalie Coroban, într-un tiraj de 500 exemplare.

Iurie Colesnic s-a născut la 12 august 1955 în satul Dereneu, Călărași. A absolvit școala de satul natal și studiile superioare la Universitatea Tehnică din Chișinău. La început a activat în diverse locuri, răspunzând în final chemării de scriitor, cercetător al literaturii și culturii naționale, editor pasionat și publicist energic. Dup anul 1990 a fost directorul Centrului Muzeografic „M. Kogălniceanu" (1991 - 1995) și simultan al Editurii „Universitas" (1991 - 1993) și „Gh. Asachi" (1993 - 1995). În 1995 a fondat Editura „Museum" (din 1995), devenită Casei Cărții „Mitropolit Petru Movilă". Ca istoric și critic literar s-a impus prin "Doina dorurilor noastre", "Scurtă istorie a cărții românești" și "Literatura română: dicționar-antologie de istorie și teorie literară". Derivate din preocupările literare sunt scenariile de film: "Binecuvântare", "Stropul de ceară", "Buburuza", "Harap Alb", Filosoful din Cubolta. Nucleul preocupărilor îl constituie însă cercetările de arhivă privitoare la trecutul Basarabiei. S-a consacrat prin seria de volume "Basarabia necunoscută" și cele dedicate istoriei Chișinăului, ultima fiind "Chișinăul nostru necunoscut".

Iurie Colesnic este un publicist perseverent și tenace, fondator și conducător de periodice în care scrie pe tema sa predilectă – arheologia spiritualității naționale, dar și texte de actualitate. Prin opera sa prodigioasă a adus o contribuție însemnată la istoriografia românească, dar și la interferențele culturale, numeroasele premii fiind o încununare firească a muncii sale pasionate.

Source: mc.gov.md

Keywords:

literatura , carte

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1865
Populația:
278 locuitori

Flutura este un sat din cadrul comunei Tîrşiţei, raionul Teleneşti. Localitatea Flutura se află la distanța de 45 km de orașul Telenești și la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 278 de oameni. Satul Flutura a fost atestat documentar în anul 1865.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.