Go to section: Literature
23 december 2015, 11:32 Literature views 8913

23 december 2015, 11:32 Literature views 8913

"Tata Vasile" - o nouă capodoperă literară de Vladimir Beşleagă

Spirit tânăr şi nonconformist şi la 84 de ani. Unul dintre cei mai importanţi prozatori din spaţiul moldovenesc, Vladimir Beşleagă, a oferit cititorilor o nouă carte. De această dată este un volum de memorialistică întitulat „Tata Vasile", un omagiu adus tatălui său, dar şi o descriere sinceră a unei epoci zbuciumate dintr-un sat din partea stângă a Nistrului.

„Tata Vasile" este cartea spre care Vladimir Beşleagă s-a îndreptat ani la rând. „Pentru că tatăl meu a fost unul dintre cei trei Vasile, care mi-au marcat viaţa şi modelat viaţa: a fost tata, profesorul Vasile Coroban şi colegul meu drag, Vasile Vasilache", mărturisește scriitorul.

Vladimir Beşleagă a avut un respect deosebit pentru părinţi, care, deşi au divorţat când el era mic, au rămas împreună, de dragul singurului lor fiu. „Au rămas aşa divorţaţi şi au trăit toată viaţa. Au fost ambii oameni extraordinari. Mama, care avea puţină carte, dar era de o inteligenţă rară, și tatăl meu, care avea carte și era actor în suflet. Cartea conține nu doar numai epizoade din viaţa tatălui meu, dar şi din viaţa epocii", a spus autorul.

Deşi cunosc bine opera scriitorului, confraţii de condei au salutat noua apariţie editorială. „A fost surpriza sfârşitului de an, dacă nu chiar cumva surpriza întregului an. Este memorialistică scrisă la modul extrem de simplu. Total original este descris Mălăieştiul, care este baştina sa, părinţii şi acest titlu extraordinar „Tata Vasile" este surprinzător prin felul de a-şi înţelege feciorul la o anumită vârstă", a spus scriitorul Nicolae Popa.

Volumul oferă multă informaţie cititorilor, cercetătorilor literari, dar şi istoricilor. „E o carte document. La noi s-a scris mult despre regiunea transnistreană, dar s-a scris din afara ei. Aici, pentru prima dată, prezintă cineva din interiorul evenimentelor. Cele 14 scrisori trimise din închisoare de tata Vasile sunt şi ele documente. Au un vocabular specific, sunt regionalisme", a menționat criticul literar, Eugen Lungu.

La cei 84 de ani ai săi, Vladimir Beşleagă continuă să fie activ, are mai multe idei, proiecte literare, printre care şi un roman istoric. Tematica ce-l preocupă de-a lungul întregii activităţi literare.

Source: trm.md

Keywords:

carte , literatura , arta

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1528
Populația:
2791 locuitori

Suruceni este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Suruceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Ialoveni și la 25 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2791 de oameni. Satul Suruceni a fost menționat documentar în anul 1528.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.