|
Agnesa Roșca – 95 de ani de la naștere
Astăzi se împlinesc 95 de ani de la nașterea poetei și traducătoarei Agnesa Roșca.
S-a născut la 17 octombrie 1929 la Chişinău în familia Irinei şi a lui Vasile Roşca. A absolvit în 1953 Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat din Chişinău. Timp de peste 20 de ani a lucrat ca redactor la editurile republicane, iar în 1966-'67 ca şef al Direcţiei Editurilor a Comitetului de Stat al R.S.S.M. pentru Edituri, Poligrafie şi Comerţul cu Cărţi.
Publică din 1950. Prima plachetă de versuri „Bat gîndurile" este ancorată în problematica socială a timpului. Au urmat culegerile: „Mozaic" (1967), „Cîntecul tău, Djalil!" (1968), „Balada stropului de soare" (1969), „Amnar şi cremene" (1971), „Pămîntul Patriei" (1974), „Imnuri în inimi" (1977), „Cu tine, ţară de mesteceni„ (1979), „Veşnică ardere" (1982), „Vis şi veghe" (1984), „Aerul de taină" (1995) ş.a. Traduce din opera unor scriitori de vază clasici (Vergiliu, Eneida (în crestomaţia Literatura universală. Grecia şi Roma antică) şi contemporani: A Puşkin, T.Şevcenko, S.Petofi, A.Cehov, F.Dostoevski, M.Gorki, A.Tvardovski ş.a. Multe din versurile ei sînt traduse în limbile rusă, ucraineană, georgiană, estoniană, armeană, turcă.
Poeta a lăsat un tezaur literar-artistic valoros,caracterizat printr-o poezie primăvăratică, , printr-un dor năvalnic de viaţă şi gînduri cu mesaje permanente despre făurirea binelui, despre valorile spirituale şi despre sensul vieţii umane pe pămînt. Poezia Agnesei Roşca era marcată în adînc de stările sale sufleteşti, trăite şi retrăite în viaţa sa, deloc uşoară, dar probabil, împlinită prin faptul, că a stat de veghe la altarul culturii noastre naţionale, militînd pentru a repune în valoare cultura, patrimoniul spiritual al poporului nostru.
Creația Agnesei Roșca cuprinde registre variate, de la versul pur folcloric la cel de factură modernă. Registrul liric alternează uneori cu cel satiric, poeta valorificînd activ sarcasmul, grotescul. Cu toate că a abordat în tonalităţi patetice teme civice de conjunctură, poeta s-a realizat în lirica meditativă. Agnesa Roșca nu a fost străină de satiră (ciclurile „Satire", „Fata morgana", „Spini rătăcitori") și epigramă.
Agnesa Roșca a decedat în 2009 la Chișinău.
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
- Что происходит в организме после употребления Кока-Колы
- Дети и старики всегда помогут в трудную минуту...
- Чистка сосудов: рецепт отвара из семян льна
- Одно яблоко в день избавляет от лишних калорий
- Осенние и Зимние Цветочные Шедевры от XOstudio FLOWERS: Подарите Магию Праздников! ©
- Голландский план преобразования сельского хозяйства в продовольственные леса! (Видео)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1632
- Populația:
- 4210 locuitori
Grimăncăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Grimăncăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat în partea de nord-vest a Moldovei, la hotar cu Ucraina, la o distanță de 230 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 4210 de oameni. Prima atestare documentară a satului Hrimancăuţi din ţinutul Hotin datează din noiembrie 1632.
Comments
(0)