Go to section: Literature
08 april 2024, 11:30 Literature views 20032
Eugen Cioclea – „cel mai trist poet din Europa“
08 april 2024, 11:30 Literature views 20032

Eugen Cioclea – „cel mai trist poet din Europa“

Astăzi eseistul, poetul, publicistul și scriitorul moldovean Eugen Cioclea ar fi împlinit 76 de ani.

Eugen Cioclea s-a născut la 4 august 1948 în satul Druța, Rîșcani. A absolvit facultatea de Matematică a Universității „Mihail Lomonosov" din Moscova. A debutat ca poet în anii șaptezeci ai secolului XX.

Primul volum de poezii, „Numitorul comun", semnat de Eugen Cioclea vede lumină în 1988 în 3000 de exemplare. În 1991 apare un nou volum de poeme, „Alte dimensiuni", înalt apreciat de critici și de publicul, care a epuizat tirajul de 10 000 de exemplare în cîteva luni.

Din 1992 Eugen Cioclea a activat ca redactor-șef la „Tineretul Moldovei". Membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și din România.

Ultimul volum semnat de Eugen Cioclea, „Dați totul la o parte ca să văd" (2001), a fost distins cu premiul Uniunii Scriitorilor. A desfășurat și o rodnică activitate de traducător.

Poeziile sale au fost traduse în limbile engleză, franceză, rusă, suedeză, ș.a.

Eugen Cioclea, care s-a declarat „cel mai trist poet din Europa" se înscrie în pleiada poeților moldoveni postmoderniști, care scriu o nouă filă în istoria literaturii naționale.

Eugen Cioclea a decedat la 10 octombrie 2013 la Chișinău.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Municipiu
Prima atestare:
1421
Populația:
122669 locuitori
Logo

Municipiul Bălţi, „capitala de nord” a Republicii Moldova, este al treilea ca mărime, potenţial industrial şi cultural, după Chișinău şi Tiraspol, centru urban al ţării, cu o populaţie de  122669 locuitori, conform datelor recensămîntului din anul 2004.  Se presupune că primele atestări documentare despre localitatea Bălţi datează din anul 1421, cînd, prin dania lui Alexandru cel Bun, în valea rîului Răut se constituie domeniul cneaghinei Ringala, fosta soţie a voievodului. Anume în această zonă, ar fi fost întemeiată ulterior aşezarea Bălţi. Cert este faptul că denumirea localităţii vine de la locul mlăştinos, plin de bălţi, unde se înființează localitate.  

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.