Go to section: Literature
15 april 2014, 12:01 Literature views 11313
Scriitorul Bogdan Istru - 100 de ani de la naştere
Photo: moldpres.md
15 april 2014, 12:01 Literature views 11313

Scriitorul Bogdan Istru - 100 de ani de la naştere

Poetul, prozatorul, publicistul şi traducătorul Bogdan Istru a fost comemorat la Uniunea Scriitorilor din Moldova /USM/ la 100 de ani de la naştere, informează MOLDPRES.

În discursul său, preşedintele USM Arcadie Suceveanu a menţionat între altele că, deşi a plătit tribut ideologiei sovietice, semnînd poemele „Tatarbunar,", „Pohoarnele" ş.a., Bogdan Istru a semnat şi culegerile de versuri lirice „Pasărea albastră" şi „Vocea memoriei", în care şi-a regăsit timbrul poetic de pînă la 1940, cînd a debutat editorial cu volumele de poezie „Blestem" şi „Moartea vulturului".

„Bogdan Istru a fost cel care în anii mişcării de renaştere şi eliberare naţională a semnat primul scrisoarea celor 66 de oameni de cultură, care au pledat pentru decretarea limbii de stat şi revenirea la grafia latină. De asemenea, a fost cel care a susţinut crearea Aleii Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfînt". Tot el, făcînd parte dintr-o comisie, a readus după război din România la Chişinău monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfînt", a remarcat preşedintele USM.

Potrivit doctorului habilitat în istorie Anton Moraru, consăteanul regretatului poet, astăzi trebuie să revenim la moştenirea literară pe care a lăsat-o Bogdan Istru, numele căruia este rămas, aşa cum afirma profesorul şi scriitorul Adrian Dinu Rachieru, într-un con de umbră.

În acest context, scriitorul Victor Prohin a subliniat faptul că Bogdan Istru a fost un poet de o aleasă cultură şi cu un deosebit simţ al valorii literare.

Pe marginea creaţiei scriitorului s-au mai pronunţat Vladimir Beşleagă, Ion Ciocanu, Raisa Suveică, Călina Trifan şi alţi oameni de litere, iar un grup de actori de la Teatrul de revistă „Ginta Latină" a prezentat un recital muzical pe versurile protagonistului manifestării.

Source: moldpres.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772
Populația:
1401 locuitori

Negreşti este un sat şi comună din raionul Străşeni. Negreşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Strășeni și la 26 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1401 oameni. Satul Negreşti a fost menționat documentar în anul 1772.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.