08 january 2022, 12:30 Health views 1640
În Republica Moldova este marcată Săptămîna Mondială a Alăptării
08 january 2022, 12:30 Health views 1640

În Republica Moldova este marcată Săptămîna Mondială a Alăptării

În Republica Moldova este marcată în perioada 1-7 august Săptămîna Mondială a Alăptării. În acest an, evenimentul se desfășoară cu genericul „Faceți un pas spre alăptare. Educați și sprijiniți!” și va fi direcționată spre consolidarea capacităților actorilor care trebuie să protejeze, promoveze și să sprijine alăptarea.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică /ANSP/, în țara noastră, circa 78,4% de copii au fost alăptați pînă la 6 luni, pînă la un an această cifră a constituit 65,2% și pînă la 2 ani au fost alăptați 6691 copii.

„Pandemia Covid-19 și conflictele geopolitice au accentuat și mai mult inegalitățile de acces la alimentele sigure și asistența calificată medicală în susținerea alăptării. Unele țări, în perioada pandemică au implementat acțiuni lipsite de dovezi științifice, precum separarea bebelușilor de mame din cauza suspectării sau infectării cu Covid-19. De asemenea, accesul dificil la serviciile grupurilor comunitare de susținere a alăptării din cauza contactului social restricționat au descurajat practicile de alăptare. Astfel, în acest an s-a creat o necesitate stringentă de a îmbunătăți educația și de a crește capacitățile tuturor actorilor implicați în lanțul alăptării. Educația și transformarea sistemelor existente, susținute prin politici bazate pe dovezi vor contribui la sporirea ratei de alăptare și îmbunătățire a nutriției și a sănătății atît pe termen scurt, cît și pe termen lung”, se spune în comunicatul ANSP.

Conform OMS, aproximativ 820.000 de vieți de copii ar putea fi salvate în fiecare an, dacă fiecare copil ar fi alăptat timp de o oră după naștere și i s-ar oferi doar lapte matern în primele șase luni de viață.

OMS și UNICEF recomandă alăptarea exclusivă a copilului pînă la șase luni și continuarea alăptării, cu introducerea treptată a alimentației complementare, pînă la doi ani.

 

Source: moldpres.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Municipiu
Prima atestare:
4 octombrie 1408
Suprafaţa:
97,7 mii.km
Logo

Бенде́ры [бендэры] (молд. Bender [бендер], укр. Бендери [бэндэры]; от перс. ‎ гавань, пристань) — город в Приднестровской Молдавской Республике (Молдавия), главный порт на реке Днестр, крупнейший железнодорожный узел Приднестровской железной дороги. В Молдавии и Румынии иногда используется старое название города — Тигина (Tighina).
Центр города в основном составляют здания конца XIX — начала XX века, на окраинах расположены современные 5-, 9-этажные и самые высокие — 14-16-этажные жилые комплексы. В городе много исторических и архитектурных памятников.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.