25 february 2022, 14:30 Health views 32744
25 february 2022, 14:30 Health views 32744

Top 10 alimente pe care le consumăm zilnic şi ne scurtează viaţa

Respectarea unei diete echilibrate este un subiect care ne preocupă pe toţi. Paradoxul este că, deşi oamenii sînt din ce în ce mai informaţi în materie de nutriţie, numărul oamenilor care suferă de afecţiuni cauzate de alimente nesănătoase este într-o continuă creştere.

adevarul.ro propune o introspecţie în lumea alimentelor despre care oamenii nu ştiu că sînt pericolase, dar despre care nutriţioniştii avertizează că pot deveni chiar o ameninţare la viaţă.

1. Sucurile carbogazoase

Acestea sînt cele mai nocive în materie de exces de zaharuri. Sucurile carbogazoase sînt extrem de periculoase în condiţiile în care 100 de mililitri de lichid echivalează cu 10 grame de zahăr. Aceste cantităţi uriaşe de zahăr «mulg» pancreasul de insulină ceea ce duce la diabet zaharat, dar şi la obezitate

Nici sucurile de fructe obţinute la storcător nu sînt neapărat cea mai bună soluţie, avînd în vedere că, spre exemplu, un pahar de fresh de portocale se face din circa 600 de grame de portocale, ceea ce echivalează cu 48 de grame de zaharuri, la fel de mult.

Potrivit specialiştilor, cel mai indicat este ca fructul să fie mîncat întreg, în acest mod, digestia are loc în timp normal (de circa o ora şi jumătate), iar senzaţia de saţietate rămîne pentru o perioadă mai lungă.

2. Carnea de porc

În ceea ce priveşte carnea, nutriţioniştii susţin că cea mai periculoasă este cea de porc, care duce la creşterea colesterolului şi care poate provoaca afecţiuni cardiace. Nutriţioniştii încurajează consumul peştelui.

3. Produse de patiserie

Nici gustoasele prăjituri nu sînt recomandate a fi consumate în exces, pentru că au sare adăugată, poate mai au și conservanţi.

4. Brînzeturile

Periculoase sînt şi brînzeturile. Brînza uscată are foarte multă grăsime. De exemplu, telemeaua are 45% grăsimi. În special, cele înalt fermentate au un nivel ridicat de colesterol. Se recomandă brînza cottage.

5. Pîinea

Specialiştii critică şi pîinea nelipsită de pe masă. Nici măcar pe cea neagră nu o recomandă. Pîinea albă este cea mai ieftină şi cea mai periculoasă.

6. Cartofii

Nelipsiţi de pe masa clasică sînt şi cartofii, care însă ne afectează din cauza grăsimilor. Prăjiţi sînt cel mai dăunători cîci nivelul caloric este extraordinar de ridicat.

7. Pastele făinoase

Profesorul ieşean susţine că nici măcar tăieţeii de casă puşi în ciorbe nu sînt indicaţi de specialişti pe motiv că pastele făinoase îngraşă. mai spune profesorul Mogoş.

8. Alimentele procesate

Alimentele procesate sînt de evitat în totalitate. Brînza topită se face în general din resturi. Brînza proaspătă e bună, chiar şi un caş, mozarella. Şi mezelurile sînt în aceeaşi situaţie, din mai multe motive. În primul rînd, tot ce vezi că-i măcinat nu prea mai are carne înauntru. Plus că toate conţin nitriţi şi nitraţi, care ştim că sînt cancerigene.

9. Legumele perfecte

Nu o dată se întîmplă să trecem prin dreptul raionului cu legume şi să ne atragă atenţia un ardei roşu-gigant ori o roşie de mărimea unei portocale. Nici aceste alimente nu sînt recomandate de nutriţionişti. Legumele tratate chimic în mod excesiv pot deveni alimente nocive. Acestea sînt substanţe cu potenţial cancerigen.

10. Uleiul de măsline prăjit

Este recomandat ca oamenii să opteze pentru uleiurile cu fracţiune nesaturată mai mare (uleiul de sîmbure de struguri sau de măsline) şi să încerce să evite să-l încălzească la peste 40 de grade Celsius. Dacă totuşi vrem prăjeală, putem folosi uleiul de palmier, în niciun caz cel de măsline.

Sursa: adevarul.ro

Keywords:

top , alimentatie , sanatate

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
728 locuitori

Tomeştii Noi este un sat din cadrul comunei Balatina, raionul Glodeni. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Glodeni și la165 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 728 de oameni. Satul Tomeştii Noi a fost întemeiat la începutul secolului XX.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.