13 may 2021, 11:00 Health views 2676
Ce boli ne poate aduce locul nostru de muncă
13 may 2021, 11:00 Health views 2676

Ce boli ne poate aduce locul nostru de muncă

Angajații care muncesc în condiții nocive pentru sănătate riscă să se îmbolnăvească de anumite boli profesionale. Care sînt cele mai răspîndite a spus şefa Centrului Republican de Boli Profesionale, Rodica Țabur.

Angajatorii sînt obligați să monitorizeze sănătatea angajaților pentru a preveni apariția bolilor profesionale. Acestea sînt provocate de factori fizici (traumatisme, arsuri, electrocutare), chimici (inhalarea vaporilor emanați de substanțe toxice, inflamabile) și biologici ( infectarea cu microorganisme). Bolile profesionale sînt afecţiuni care se produc din cauza practicării unei meserii sau profesii și sînt cauzate de factori nocivi fizici, fizico-chimici, chimic-biologici sau psihosociali caracteristici locului de muncă, precum și de suprasolicitarea diferitelor aparate și sisteme ale organismului în timpul procesului de muncă, transmite NOI.md cu referire la sputnik.md.

Patologiile aparatului locomotor, precum și cele ale aparatului respirator sînt cele mai frecvente afecțiuni dezvoltate de moldoveni la locul de muncă, spune şefa Centrului Republican de Boli Profesionale, Rodica Țabur.

"Cele mai răspîndite boli profesionale sînt patologiile aparatului locomotor, cauzate în urma suprasolicitării acestuia. De obicei, angajații care dezvoltă aceste patologii au o muncă de birou sau o muncă ce necesită șederea în picioare. Deși mulți angajați care au o muncă de birou nu acordă atenție la factorii negativi, acest gen de muncă este foarte nociv dacă nu sînt respectate măcar regulile elementare", a subliniat interlocutoarea.

Periculoase sînt și meseriile din agricultură, susține Rodica Țabur.

"Mulți angajați din Moldova dezvoltă și diferite afecțiuni ale aparatului respirator. Aici vorbim despre astm bronșic, cît și bronhopneumopatii diverse. De exemplu, lucrătorii din avicultură – ei au contactul cu diferite substanțe toxice, care sînt folosite în domeniu. La fel, sînt mereu în contact cu praful, cu mucegaiul. Toate acestea ajung în organism prin intermediul respirației", a spus ea.

De menționat este că peste 160 de milioane de oameni din întreaga lume sînt diagnosticați, anual, cu boli profesionale, dezvoltate în urma activității pe care o practică la locul de muncă, arată datele unui raport al Organizației Internaționale a Muncii. În Republica Moldova nu există însă o statistică oficială în acest sens.

Source: noi.md

Keywords:

munca , boala

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
64 locuitori

Făgădău este un sat din cadrul comunei Văscăuţi, raionul Floreşti. Localitatea Făgădău este situată la distanța de 30 km de orașul Florești și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 64 locuitori. Satul Făgădău a fost întemeiat în anul 1910.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.