04 november 2017, 17:00 Health views 5117
Medicii de familie vor stabili diagnosticele pentru mai multe maladii
04 november 2017, 17:00 Health views 5117

Medicii de familie vor stabili diagnosticele pentru mai multe maladii

Medicii de familie vor avea dreptul să stabilească diagnosticele pentru mai multe maladii.

În aceste condiții, nu va fi necesar ca pacienții să fie consultați suplimentar de către specialiști, cum se întîmplă în prezent. Ca urmare, vor fi evitate rîndurile de așteptare în instituțiile medicale, fapt care tergiversează depistarea maladiilor și inițierea rapidă a tratamentelor. Acest lucru a devenit posibil odată cu modificarea protocoalelor clinice care reglementează serviciile medicale acordare de către medicii de familie.

Dintre cele 122 de protocoale clinice evaluate de Ministerul Sănătății, 94 de au fost îmbunătățite. În documente au fost incluse noi maladii care pot fi diagnosticate la nivelul medicinii primare. Ca urmare, medicii de familie nu vor trimite pacienții la specialiști, ci direct pentru efectuarea examenelor medicale. În baza rezultatelor analizelor și investigațiilor, medicii de familie vor stabili diagnosticele și vor prescrie tratamentele.

"Pînă în prezent, pacientul venea la medicul de familie, care îi elibera bilet de trimitere la specialist. Acesta trimitea pacientul pentru investigaţii. Cu rezultatul investigaţiilor pacientul revenea la specialist. Și ulterior, cu rezultatele examenelor medicale şi recomandările specialistului, bolnavul se întorcea la medicul de familie, care stabilea diagnosticul şi prescria tratamentul. Acest proces dura zile sau săptămîni și era stresant pentru pacient. Acele rînduri mari de aşteptare, pe care se plîng mulţi bolnavi, le avem anume din cauza acestei proceduri. Această situaţie favoriza iniţierea tardivă a tratamentului", a explicat Liliana Iașan, viceministrul Sănătății.

Potrivit noilor reglementări, medicii de familie vor trimite la specialiști doar pacienții cu boli grave sau complicații ale maladiilor. De exemplu, în cazul unui bolnav cu astm bronșic, suportul specialistului va fi solicitat doar dacă maladia va rezista tratamentului. Conform protocoalelor vechi, bolnavul trebuia consultat obligatoriu de specialist pentru confirmarea diagnosticului, constatarea și tratarea complicațiilor.

"De asemenea, prin această măsură specialiștilor li se reduce din sarcini și din numărul de pacienți care așteaptă sub ușă pentru bilet de trimitere. Totodată, specialiștii vor acorda mai mult timp pentru tratamentul pacienților gravi, ceea ce trebuie de fapt să facă. În asemenea mod, va fi îmbunătățită calitatea asistenței medicale acordată populației", a precizat Ghenadie Curocichin, șeful Catedrei medicină de familie, USMF.

Anual, în ţară sînt înregistrate aproape 10 milioane de vizite la specialişti. Exact de atîtea ori pacienţii merg la medici de familie. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca 80 la sută dintre bolnavi să fie diagnosticaţi şi trataţi la nivelul asistenței medicale primare.

Source: noi.md

Keywords:

sanatate , medic , boala

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
230 locuitori

Cotovca este un sat din cadrul comunei Carmanova din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Grigoriopol și la 73 km de Chișinău. Populaţia satului Cotovca alcătuia 230 de oameni în anul 2001. Satul Cotovca a fost întemeiat în anul 1924.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.