|
Problema rezistenței la antibiotice
Ministerul Sănătății Republicii Moldova vine cu îndemnul de a administra antibioticele cu mare grijă, deoarece rezistența la aceste preparate atinge un nivel înalt.
În consecință, un număr tot mai mare de infecții sînt tratate tot mai greu ca rezultat al ineficienței remediilor medicamentoase.
În perioada 14-20 noiembrie, în țară au loc un șir de evenimente publice dedicate Săptămînii Mondiale de Conștientizare a Rezistenței la Antibiotice. Problema rezistenței la antibiotice este considerată o problemă prioritară de sănătate în Republica Moldova.
Rezistența la antibiotice se formează din mai multe motive: prescrierea excesivă a acestor preparate din partea lucrătorilor medicali; tot mai mulți pacienți nu își finalizează curele de tratament; se utilizează excesiv antibiotice în piscicultură și zootehnie; lipsesc clase noi de antibiotice; lipsa unei culturi sanitare și igiena precară în rîndul populației și controlul infecțios insuficient în spitale și în clinicile medicale.
„Din numărul total de medicamente utilizat în Moldova, circa 10% reprezintă antibiotice. Conform datelor prezentate de Organizația Mondială a Sănătății pentru anii 2011-2013, în Republica Moldova are loc o creștere a consumului de antibiotice. Așa-numitele doze definite zilnice în anul 2011 erau 21,3%, iar în 2013 – 22,8%.
Astfel, Moldova s-a angajat să pună în aplicare programe de utilizare a antibioticelor și programe de control ale infecțiilor intraspitalicești. În urma unor controale inopinate întreprinse în luna septembrie de Inspectoratul Farmaceutic privind regulile de eliberare a medicamentelor în 30 de farmacii, 26 dintre acestea s-au ales cu procese verbale pentru eliberarea medicamentelor fără prescripția medicului.
„Cetățenii trebuie să fie conștienți de faptul că atunci cînd au o problemă de sănătate trebuie să meargă la medic. Noi vom monitoriza ca medicii să urmeze strict antibioticele în baza protocoalelor clinice naționale. Vom monitoriza și asigura ca farmaciile să nu mai admită eliberarea antibioticelor în lipsa unei rețete", a menționat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.
Source:
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1560
- Populația:
- 2253 locuitori
Purcari este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Din componenţa comunei fac parte localităţile Viişoara și Purcari. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Ștefan Vodă și la 114 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2253 de oameni. Satul Purcari a fost menționat documentar în anul 1560.
Comments
(0)