|
Problema rezistenței la antibiotice
Ministerul Sănătății Republicii Moldova vine cu îndemnul de a administra antibioticele cu mare grijă, deoarece rezistența la aceste preparate atinge un nivel înalt.
În consecință, un număr tot mai mare de infecții sînt tratate tot mai greu ca rezultat al ineficienței remediilor medicamentoase.
În perioada 14-20 noiembrie, în țară au loc un șir de evenimente publice dedicate Săptămînii Mondiale de Conștientizare a Rezistenței la Antibiotice. Problema rezistenței la antibiotice este considerată o problemă prioritară de sănătate în Republica Moldova.
Rezistența la antibiotice se formează din mai multe motive: prescrierea excesivă a acestor preparate din partea lucrătorilor medicali; tot mai mulți pacienți nu își finalizează curele de tratament; se utilizează excesiv antibiotice în piscicultură și zootehnie; lipsesc clase noi de antibiotice; lipsa unei culturi sanitare și igiena precară în rîndul populației și controlul infecțios insuficient în spitale și în clinicile medicale.
„Din numărul total de medicamente utilizat în Moldova, circa 10% reprezintă antibiotice. Conform datelor prezentate de Organizația Mondială a Sănătății pentru anii 2011-2013, în Republica Moldova are loc o creștere a consumului de antibiotice. Așa-numitele doze definite zilnice în anul 2011 erau 21,3%, iar în 2013 – 22,8%.
Astfel, Moldova s-a angajat să pună în aplicare programe de utilizare a antibioticelor și programe de control ale infecțiilor intraspitalicești. În urma unor controale inopinate întreprinse în luna septembrie de Inspectoratul Farmaceutic privind regulile de eliberare a medicamentelor în 30 de farmacii, 26 dintre acestea s-au ales cu procese verbale pentru eliberarea medicamentelor fără prescripția medicului.
„Cetățenii trebuie să fie conștienți de faptul că atunci cînd au o problemă de sănătate trebuie să meargă la medic. Noi vom monitoriza ca medicii să urmeze strict antibioticele în baza protocoalelor clinice naționale. Vom monitoriza și asigura ca farmaciile să nu mai admită eliberarea antibioticelor în lipsa unei rețete", a menționat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1422-1432
- Populația:
- 2055 locuitori
Hădărăuţi este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Hădărăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Hădărăuţi este situat la o distanţă de 12 km de oraşul şi staţia de cale ferată Ocniţa şi la 250 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2055 de oameni. Prima menţiune documentară a satului Hădărăuți (la acea dată Hodoracinți) din ținutul Hotin, datează între anii 1422 și 1432.
Comentarii
(0)