|
Problema rezistenței la antibiotice
Ministerul Sănătății Republicii Moldova vine cu îndemnul de a administra antibioticele cu mare grijă, deoarece rezistența la aceste preparate atinge un nivel înalt.
În consecință, un număr tot mai mare de infecții sînt tratate tot mai greu ca rezultat al ineficienței remediilor medicamentoase.
În perioada 14-20 noiembrie, în țară au loc un șir de evenimente publice dedicate Săptămînii Mondiale de Conștientizare a Rezistenței la Antibiotice. Problema rezistenței la antibiotice este considerată o problemă prioritară de sănătate în Republica Moldova.
Rezistența la antibiotice se formează din mai multe motive: prescrierea excesivă a acestor preparate din partea lucrătorilor medicali; tot mai mulți pacienți nu își finalizează curele de tratament; se utilizează excesiv antibiotice în piscicultură și zootehnie; lipsesc clase noi de antibiotice; lipsa unei culturi sanitare și igiena precară în rîndul populației și controlul infecțios insuficient în spitale și în clinicile medicale.
„Din numărul total de medicamente utilizat în Moldova, circa 10% reprezintă antibiotice. Conform datelor prezentate de Organizația Mondială a Sănătății pentru anii 2011-2013, în Republica Moldova are loc o creștere a consumului de antibiotice. Așa-numitele doze definite zilnice în anul 2011 erau 21,3%, iar în 2013 – 22,8%.
Astfel, Moldova s-a angajat să pună în aplicare programe de utilizare a antibioticelor și programe de control ale infecțiilor intraspitalicești. În urma unor controale inopinate întreprinse în luna septembrie de Inspectoratul Farmaceutic privind regulile de eliberare a medicamentelor în 30 de farmacii, 26 dintre acestea s-au ales cu procese verbale pentru eliberarea medicamentelor fără prescripția medicului.
„Cetățenii trebuie să fie conștienți de faptul că atunci cînd au o problemă de sănătate trebuie să meargă la medic. Noi vom monitoriza ca medicii să urmeze strict antibioticele în baza protocoalelor clinice naționale. Vom monitoriza și asigura ca farmaciile să nu mai admită eliberarea antibioticelor în lipsa unei rețete", a menționat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1506
- Populația:
- 1098 locuitori
Cerniţa este un sat şi comună din raionul Floreşti. Cerniţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Florești și la 131 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1098 de oameni. Satul Cernița a fost menționat documentar în anul 1506.
Comentarii
(0)