15 november 2011, 15:32 Health views 4204
15 november 2011, 15:32 Health views 4204

Amatorii de plimbări sînt mai sănătoşi decît fanii fitnessului

Savanţii de la Universitatea Alberta din Canada consideră că obişnuitul mers pe jos poate fi mai eficace decît exerciţiile fizice pînă la epuizare în sala de gimnastică. Efectuînd o investigaţie, ei au descoperit că mersul pe jos este mai bun pentru inimă şi mult mai uşor pentru antrenament.

Oamenii de ştiinţă au invitat 128 de voluntari cu un stil de viaţă sedentar şi cu ajutorul lor au comparat două programe de antrenament: exerciţii tradiţionale în sala de gimnastică şi mersul pe jos.

Pentru a face acest lucru, voluntarii au primit aparate care înregistrează automat numărul de paşi efectuat de un pieton, iar programele lor de antrenament au fost ajustate astfel, încît volumul de energie cheltuită să fie similar.

Grupului de pietoni  le-a fost propus să sporească treptat numărul paşilor, încercînd să ajungă pînă la 10 mii pe zi. La sfîrşitul studiului participanţii la experiment au fost capabili să treacă pînă la 9221 de paşi, îndeplinind astfel 92% din program.

După şase luni de antrenament cercetătorii au descoperit că starea de sănătate a "pietonilor" voluntari a devenit mai bună, decît cea a participanţilor angajaţi într-un program de fitness. De exemplu, tensiunea arterială sistolică a participanţilor mersului pe jos a scăzut cu 9%, în timp ce la persoanele implicate în exerciţiile de fitness - doar cu 3%. S-au produs nişte schimbări pozitive în funcţia pulmonară şi la nivelul de absorbţie a oxigenului. În plus, cercetătorii au remarcat că subiecţii experimentului mergeau pe jos cu plăcere şi numărau paşii cu ajutorul  aparatului (pedometru), încercînd treptat să sporească norma zilnică.

"Oamenii pot folosi un pedometru la domiciliu şi „ colecta” paşii necesari pe parcursul zilei, - spun autorii studiului, - fără nici un fel de călătorii şi cu un minim de eforturi planificate".  În plus, chiar existența unui pedometru impune omul să se mişte mai mult.

Sursa: ecology.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1729
Populația:
689 locuitori

Oclanda este un sat şi comună din raionul Soroca. Oclanda este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 29 km de orașul Soroca și la 185 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 689 de oameni. Satul Oclanda a fost menționat documentar în anul 1729.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.