31 october 2011, 15:09 Health views 7935
31 october 2011, 15:09 Health views 7935

Curmalele - deliciu și tratament

În ţările calde, curmalele au cîştigat reputaţia de "pine a deşertului". Curmalele sînt fructe uimitoare, cărora în multe ţări le sînt atribuite proprietăţi de îmbunătăţi sănătatea şi a prelungi viaţa.

Curmalele erau utilizate pe scară largă pentru a combate diferite tipuri de cancer, tuberculoză, toate tipurile de tumori, precum şi alte boli infecţioase. Se crede că curmalele uscate influențează în mod pozitiv creierul, crescînd eficiența lui cu 20% sau mai mult.

Curmalele conţin mult fier, magneziu, fosfor şi săruri minerale, vitaminele grupei A şi B, aminoacizi, proteine, etc. Oamenii de știință cred că 10 curmale pe zi sînt suficiente pentru a asigura necesarul zilnic al omului în magneziu, cupru, sulf și jumătate din necesarul de fier, un sfert din necesarul de calciu. Unii nutriţionişti spun că o curmală şi un pahar de lapte pot asigura  necesarul minim al omului în substanțe nutritive. 23 de tipuri de aminoacizi care se  conţin în curmale lipsesc în majoritatea altor fructe.

În curmalele uscate se conţin 60-65% de zahăr - cel mai mare procent, comparativ cu toate celelalte fructe. Şi aceasta este în principal glucoza si fructoza, consumul căreia nu are consecinţe negative pentru sănătatea umană, în comparaţie cu zaharoza.

Datorită conţinutului ridicat de potasiu, medicii recomandă consumul curmalelor în cazul bolilor cardiovasculare. În caz de insuficienţă cardiacă curmalele stimulează activitatea inimii, restabilesc forțele după o boală îndelungată.

Curmalele  se recomandă femeilor în timpul sarcinii, naşterii şi alăptării. De asemenea ele sînt recomandate în loc de dulciuri celor care țin dietă și se străduie să mențină greutatea normală.

Sursa: ecology.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1817
Populația:
1137 locuitori

Cotiujenii Mici este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cotiujenii Mici, Alexeuca și Gura-Oituz. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Sîngerei și la 117 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 1137 de oameni. Satul Cotiujenii Mici este menționat documentar în anul 1817.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.