Curmalele - deliciu și tratament
În ţările calde, curmalele au cîştigat reputaţia de "pine a deşertului". Curmalele sînt fructe uimitoare, cărora în multe ţări le sînt atribuite proprietăţi de îmbunătăţi sănătatea şi a prelungi viaţa.
Curmalele erau utilizate pe scară largă pentru a combate diferite tipuri de cancer, tuberculoză, toate tipurile de tumori, precum şi alte boli infecţioase. Se crede că curmalele uscate influențează în mod pozitiv creierul, crescînd eficiența lui cu 20% sau mai mult.
Curmalele conţin mult fier, magneziu, fosfor şi săruri minerale, vitaminele grupei A şi B, aminoacizi, proteine, etc. Oamenii de știință cred că 10 curmale pe zi sînt suficiente pentru a asigura necesarul zilnic al omului în magneziu, cupru, sulf și jumătate din necesarul de fier, un sfert din necesarul de calciu. Unii nutriţionişti spun că o curmală şi un pahar de lapte pot asigura necesarul minim al omului în substanțe nutritive. 23 de tipuri de aminoacizi care se conţin în curmale lipsesc în majoritatea altor fructe.
În curmalele uscate se conţin 60-65% de zahăr - cel mai mare procent, comparativ cu toate celelalte fructe. Şi aceasta este în principal glucoza si fructoza, consumul căreia nu are consecinţe negative pentru sănătatea umană, în comparaţie cu zaharoza.
Datorită conţinutului ridicat de potasiu, medicii recomandă consumul curmalelor în cazul bolilor cardiovasculare. În caz de insuficienţă cardiacă curmalele stimulează activitatea inimii, restabilesc forțele după o boală îndelungată.
Curmalele se recomandă femeilor în timpul sarcinii, naşterii şi alăptării. De asemenea ele sînt recomandate în loc de dulciuri celor care țin dietă și se străduie să mențină greutatea normală.
Sursa: ecology.md
- Cînd speră România să adere la spațiul Schengen
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1775
- Populația:
- 2140 locuitori
Cărbuna este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Cărbuna este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Ialoveni și la 40 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2140 de oameni. Satul Cărbuna a fost menționat documentar în anul 1775.
Comentarii
(0)