21 iunie 2024, 16:40 views 32497
Materiale din compartiment: Toate noutăţile | Galeria video |

Cărbuna, raionul Ialoveni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1775
Populația:
2140 locuitori

Cărbuna este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Satul are o suprafaţă de circa 2.24 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 8.21 km. Cărbuna este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Ialoveni și la 40 km de Chișinău. Satul Cărbuna a fost menționat documentar în anul 1775.

[în sus]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2140 de oameni, dintre care 49.25% - bărbaţi și 50.75% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului: 99.53% - moldoveni, 0.05% - ucraineni, 0.28% - ruşi, 0.05% - găgăuzi, 0.09% - bulgari.

În satul Cărbuna au fost înregistrate 592 de gospodării casnice la recensămîntul din anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 3.6 persoane.

[în sus]Istoria localitații

Satul Cărbuna a fost menționat documentar în anul 1775.

[în sus]Monumente istorice

Cele mai vechi urme de aşezări omeneşti pe aceste meleaguri datează cu 5-6 mii de ani în urmă. Dovada a acestora este şi comoara de la Cărbuna găsită de Vladimir Goreţchi în anul 1961. Comoara include două vase, unul mai mare în care se păstrau diferite obiecte şi altul mic – utilizat drept capac. În total comoara este compulsă din 852 de obiecte, dintre care 444 din bronz, 26 de piatră, 127 din oase, 254 din scoici.  

Printre aceste obiecte, sunt topoare de piatră, topor din cremene, topoare din marmură, brăţări din aramă spiralate, mărgele, mărgele din dinţi de cerb, mărgele din cristal de stîncă, mărfele de bronz, de os şi de dinte omenesc. Valoarea acestor obiecte este impresionantă şi se presupune ca comoara aparţinea unor căpetenii de triburi venite din Balcani, întrucît prelucrarea aramei pe eceste teritorii a început mai tîrziu. Comoara este expusă în Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie.

După aşezările din eneolitic se presupune că aceste teritorii au fost mai puţin populate pînă în perioada imperiului roman. Din aceste timpuri au fost găsite urmele a 6 localităţi diferite şi diferite obiecte ca vase, fragmente de amfore, monede.

Comentarii

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutatea prezentată pe pagină.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1948
Populația:
1 locuitor

Dărcăuţii Noi este un cătun din cadrul comunei Dărcăuţi, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Soroca și la 184 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, în cătun locuia o singură persoană. Cătunul Dărcăuţii Noi a fost înființat în anul 1948.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.