Cultura fizică împotriva vîrstei
Se crede că persoanelor în vîrstă le sînt contraindicate exerciţiiile fizice. Însă acest lucru nu este adevărat: recent a fost demonstrat că astfel de exerciţii pot fi foarte eficiente şi la o vîrsta înaintată, şi, prin urmare, dacă se poate spune astfel, amîna instalarea bătrîneţii.
Există o părere că exerciţii fizice sunt contraindicate persoanelor în vîrstă cu artrită. Dar studiul, efectuat timp de doi ani de către oamenii de ştiinţă americani, a descoperit că activitatea fizică regulată, din contra, poate ajuta persoanele vîrstnice, care suferă de artrită, la menţinerea mobilităţii articulaţiilor. Cercetătorii susţin că persoanele în vîrstă cu diagnoza “artrită” urmează să execute exerciţii cu durata de 20 de minute de trei ori pe săptămînă.
În cele din urmă, activitatea fizică ajută oamenilor în vîrstă la recuperarea memoriei – ca urmare a exerciţiilor, făcute timp de jumătate de oră, de trei ori pe săptămînă, unele zone ale creierului încep să funcţioneze mult mai bine. În plus, se sugerează că, exerciţiile fizice regulate pot opri chiar şi dezvoltarea bolii Alzheimer. Iar faptul că, cultura fizică imbunătăţeşte somnul persoanelor în vîrstă şi contribuie la tratamentul a astfel de boli, cum ar fi depresia şi nevroza, a fost demult dovedit.
Mersul pe jos este foarte util (se recomandă să începeţi cu o distanţă mică, 2 km). Un mod minunat de a exercita cultură fizică în vîrstă sunt dansuri şi anume cele, în care lipsesc rondouri bruşte şi pa de dansuri complexe. Iar cel mai simplu şi mai universal mod pentru a vă menţine în formă sunt exerciţii de dimineaţă. Dar este important ca acestea să fie făcute în mod regulat şi să transforme treptat stilul de viaţă pasiv în activ: este imposibil să staţi un an fără mişcare, ca, apoi, de exemplu, în vară să compensaţi această situaţie cu sport. Astfel de experimente pot fi sumbre - nu degeaba în medicină există termenul de "infarctul de vacanţă."
După exerciţii fizice ar trebui să apară senzatia plăcută de oboseală, buna dispozitie. Cu toate acestea, nu puteţi avea încredere întotdeauna în sentimentele voastre - în sala de sport şi după antrenament controlaţi pulsul, daca acesta este prea frecvent, reduceţi sarcina.
În meniul zilnic al persoanelor în vîrstă trebuie să fie prezente ceapa si usturoiul. Acestea conţin ingrediente cu acţiune anticholesterol puternică, precum şi substanţe, care inhibă creşterea tumorilor. Proprietatea din urmă este inerentă carotenoizilor – substanţelor, care se găsesc în legumele galbene, cum ar fi morcovii. Pentru prevenirea cancerului, de asemenea, este recomandată consumarea zilnică de varză, fasole şi boabe, dovlecei, ardei galben, fructe citrice, prune şi stafide.
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1621
- Populația:
- 2120 locuitori
Mereşeni este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mereșeni și Sărata-Mereșeni. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Hîncești și la 43 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2120 de locuitori. Satul Mereșeni a fost menționat documentar în anul 1621.
Comments
(0)