27 july 2024, 12:00 Sport views 2566
Olimpicii Moldovei: Maxim Saculțan, luptătorul cu suflet de Magnat
27 july 2024, 12:00 Sport views 2566

Olimpicii Moldovei: Maxim Saculțan, luptătorul cu suflet de Magnat

Astăzi te invităm să cunoști istoria de succes al luptătorului Maxim Saculțan care pe lîngă cariera în domeniul sportului și-a construit o frumoasă carieră și în domeniul artistic fiind la moment unul din cei mai îndrăgiți rapperi din Republica Moldova.

Maxim Saculțan, sau Magnat așa cum mai este cunoscut cu numele său de scenă, s-a născut pe 18 noiembrie 1996 în Telenești

Pe 17 noiembrie 2018, a cîștigat medalia de bronz la Campionatele Mondiale Under-23 de la București. La 1 noiembrie 2019, a cîștigat o medalie de bronz la Campionatul Mondial Under-23 de la Budapesta, unde l-a învins pe Ilman Mukhtarov din Franța în meciul pentru locul 3.

Pe 18 martie 2021, a evoluat fără succes la Turneul European de Licențiere de la Budapesta, rămînînd fără cotă pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Pe 20 aprilie 2021, la Campionatele Europene de la Varșovia, a cîștigat medalia de bronz după ce l-a învins pe Andrei Bekrenev din Belarus în lupta pentru locul 3. Pe 29 martie 2022, la Campionatele Europene de la Budapesta, a pierdut în fața lui Munir Recep Aktash din Turcia în lupta pentru medalia de bronz.

La 17 aprilie 2023, la Campionatele Europene de la Zagreb, în optimile de finală a pierdut în fața lui Erik Arushanyan din Ucraina.

La 17 iunie 2023, a devenit medaliat cu bronz la turneul internațional "Cupa Stepan Sarkisyan", care a avut loc la Erevan.

La 19 septembrie 2023, la Campionatele Mondiale de la Belgrad, pierde în lupta pentru medalia de bronz în fața lui Vazgen Tevanian din Armenia, iar în lupta pentru licența olimpică pierde în fața lui Rahman Amuzad din Iran.

La 23 decembrie 2023, a participat la Campionatul German al Cluburilor, unde, jucînd pentru clubul SC Siegfried Kleinostheim, în faza sferturilor de finală a suferit o înfrîngere cu 0:9 în fața lui Murad Kuramagomedov din Ungaria.

La 17 februarie 2024, a participat fără succes la Campionatul European de la București, unde a pierdut în faza în optimi în fața lui Erik Arushanyan din Ucraina, la fel ca la turneul continental din anul precedent.

Maxim s-a implicat în sport de la vîrsta de 8-9 ani. Muzica a devenit o parte din viața lui mult mai tîrziu, chiar dacă îi plăcea să cînte încă din copilărie.

„Eu voiam să fac muzică, dar făceam și sport și nu puteam combina”, zice el.

Numele său de scenă „Magnat” înseamnă că, de fapt, el este bogat în medalii:

„Nu le-am numărat, pentru că de mic ziceam că dacă le număr nu o să le mai am. Sînt foarte multe. Poate cînd o să spun că gata, nu mai lupt, voi face totalurile”.

Maxim a dominat ca campion al Republicii Moldova timp de aproximativ 10 ani, cîștigînd primul său titlu în 2013. În plus, el a fost campion al Țărilor Balcanice, maestru internațional, și a obținut două medalii de bronz la Campionatele Mondiale

„Noi am venit la Chișinău, deoarece fratele meu se ocupa cu sportul. Și pînă în prezent, familia mea locuiește vizavi de liceul sportiv din Capitală. Tata a insistat mult asupra acestui fapt. Tatăl meu a fost și el sportiv și a vrut să ne transmită și nouă dragostea față de sport. El a jertfit și cu alte chestii, pe care putea să le facă, pentru viitorul nostru”, susține Maxim.

Părinții săi insuflau în ei și în fratele său importanța unei bune educații și îi îndemnau să-și pregătească întotdeauna temele pentru acasă. Tînărul recunoaște că, pe lîngă sport, era conștient că trebuie să se dedice și studiului.

Anterior, el menționa că oamenii îl cunosc mai bine pentru muzică decît pentru sport, iar acest lucru îl regretă.

„Da. Mulți sportivi au un drum greu pînă a ajunge unde sînt și sînt niște ani foarte grei și, comparînd cu muzica, de asta și mi-i obijduitor, pentru că acolo eu am muncit mult mai mult. În sport sînt ani de muncă și cînd iei o medalie nimeni nu știe de asta”, afirmă artistul.

În trecut, Maxim a dezvăluit că visul lui și al colegului său este să umple stadionul „Zimbru” cu oameni, organizînd un concert grandios.

„Vrem ca totul să fie natural. Așa că, atunci cînd va fi timpul, o să facem și acest lucru. Ca să umplem tot stadionul trebuie să muncim mult, ca lumea singură să vrea să vină. E un vis care, de ce nu, ar putea deveni o realitate”, zice Maxim.

Tînărul compune și versuri, ignorînd stereotipurile conform cărora sportivii nu ar fi atît de melancolici și creativi.

„Sînt foarte mulți sportivi care poate chiar nu au ajuns sportivi mari, dar s-au axat pe alte domenii și au ajuns oameni mari. Așa că cei care spun că sportivii nu au treabă cu așa ceva greșesc. (…) Îmi place să scriu noaptea, cînd mă plimb, cînd alerg. Muza poate veni chiar și la trei de noapte și eu mereu încerc să profit de ea”, recunoaște rapperul.

Unele din cele mai cunoscute melodii ale sale este ”Bună rea”, „Ce-am făcut cu viața mea”, dar și „Dă-mă, mamă, după Iura” care în prezent a devenim un imn nedeclarat al Republicii Moldova.

Recent artistul și-a cerut iubita de soție și urmează să joace nunta, acum însă, sportivul este cu gîndul la Jocrule Olimpice de la Paris de unde speră să revină cu o medalie.

Jocurile Olimpice și Paraolimpice de la Paris vor avea loc în perioada 26 iulie - 8 septembrie 2024, în diferite locații din Paris și din regiunea Île-de-France.

Te îndemnăm să susții echipa olimpică!

Totodată, dacă ești un suporter înrăit al sportivilor moldoveni, te îndemnăm să te abonezi la pagina de facebook Noi.md Sport unde vei afla ultimele noutăți din sport.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1521
Populația:
1331 locuitori

Pereni este un sat din cadrul comunei Paşcani, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Hîncești și la 50 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1331 de oameni. Satul Pereni a fost menționat documentar în anul 1521.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.