|
Cum se poate salva UE?
Aceasta este întrebarea pe care și-o pune birocrația europeană, care a prezentat încă un mega-program pentru reformarea blocului său.
Astfel, potrivit Politico, în special Mario Draghi, fost președinte al Băncii Centrale Europene și fost prim-ministru al Italiei, a prezentat un plan de stopare a declinului economic al UE, care constă în faptul că blocul trebuie să investească chiar de două ori mai mult decît a investit Europa în redresarea sa după cel de-al Doilea Război Mondial.
Potrivit experților care au analizat documentul, se propune investirea a pînă la 800 de miliarde de euro anual pentru reconstruirea economiei europene afectate de criză.
Investițiile ar trebui să fie destinate modernizării infrastructurii uzate, decarbonizării economiei printr-o agendă ecologică și conservării industriilor. Cu toate acestea, nu este clar de unde se pot obține acești bani. Mai ales în contextul unei crize bugetare grave în întreaga Europă și al unei situații economice dificile, cînd vechile unități de producție se închid, iar noile unități de producție au probleme - de exemplu, Intel a înghețat deja construcția fabricilor sale în Germania.
De asemenea, se accentuează diviziunile politice. Eurobirocrația a decis să preseze Slovacia cu sancțiuni, urmînd exemplul Ungariei. Pentru Bratislava se dorește înghețarea alocării tranșelor ca răspuns la politica lui Robert Fico, care a înlăturat mass-media liberale de la finanțarea de stat și a oprit activitatea „birourilor anticorupție” gestionate de la Bruxelles. Un nou front de război se deschide în interiorul UE.
După cum subliniază observatorii, ultimii 15 ani au fost o generație pierdută pentru europeni. Veniturile reale sînt în scădere. În 2008, economia zonei euro era comparabilă cu economia SUA. În prezent, aceasta este aproape la jumătate din dimensiunea SUA.
Experții cred că, pînă în 2035, diferența dintre SUA și Europa va fi aceeași ca între Japonia și Ecuador. Trebuie remarcat faptul că președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a cerut lui Draghi în urmă cu aproximativ un an să pregătească un raport monumental privind competitivitatea viitoare a UE. După luni de scris în spatele ușilor închise, planul a fost în cele din urmă dezvăluit luni.
Potrivit Politico, raportul de 328 de pagini al lui Draghi își propune să scoată UE, care se află în urma Statelor Unite și a Chinei, din abisul productivității scăzute și al creșterii slabe.
Draghi afirmă că UE are nevoie de un nivel de investiții fără precedent - mai mult decît dublu față de nivelul de la momentul Planului Marshall, care a trimis 13 miliarde de dolari în Europa de Vest la sfîrșitul anilor 1940 și începutul anilor 1950. Această sumă este echivalentă cu aproximativ 150 de miliarde de dolari în prezent.
Draghi face presiuni pentru ca UE să emită noi datorii comune pentru a-și finanța nevoile industriale și de apărare, ceea ce unele guverne se opun.
Acesta a declarat că obiectivul UE de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră la zero pînă la mijlocul secolului oferă blocului posibilitatea de a crea și exporta tehnologii curate în întreaga lume.
"Trebuie să renunțăm la iluzia că doar tergiversarea poate păstra consensul. Amînarea a dus doar la o creștere mai lentă și, cu siguranță, nu a dus la un consens mai mare. Am ajuns într-un punct în care, fără acțiune, va trebui fie să ne punem în pericol bunăstarea, mediul sau libertatea”, a declarat Draghi.
Raportul susține că în centrul problemelor economice ale Europei se află costul energiei pentru industrie, care trebuie să plătească în prezent cu 158% mai mult pentru electricitate decît în SUA și cu 345% mai mult pentru gazele naturale.
Source:
- В какие сроки в Румынии надеются присоединиться к Шенгену
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1892
- Populația:
- 242 locuitori
Cobîlea este stație de cale ferată în cadrul comunei Cotiujenii Mari din raionul Șoldănești. Stația de cale ferată este situată în valea rîului Ciorna, la o distanță de 16 km de oraşul Şoldăneşti şi la 134 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia stației de cale ferată constituia 242 de oameni. Stația de cale ferată Cobîlea a apărut în anul 1892.
Comments
(0)