Există viaţă după moarte? Un nou studiu vine să răspundă la întrebare
Foto: topnews.ru |
Ce se întîmplă atunci cînd te afli în moarte clinică? Cei mai mulţi dintre cei care au trecut prin aşa ceva povestesc că experienţa este unică şi că sunt transportaţi printr-un tunel spre o lumină intensă, părăsindu-şi trupul, că se întîlnesc cu rude care au trecut în nefiinţă sau cu îngeri sau că îşi revăd întreaga viaţă. Ei bine, un nou studiu pune capăt acestor speculaţii şi pare să elucideze misterul.
Ce se întîmplă atunci cînd te afli în moarte clinică? Cei mai mulţi dintre cei care au trecut prin aşa ceva povestesc că experienţa este unică şi că sunt transportaţi printr-un tunel spre o lumină intensă, părăsindu-şi trupul, că se întîlnesc rude care au trecut în nefiinţă, cu îngeri sau că îşi revăd întreaga viaţă. Ei bine, un nou studiu pune capăt acestor speculaţii şi pare să elucideze misterul, scrie huffingtonpost.co.uk.
Cercetătorii au realizat cîteva experimente pe şobolani. După ce inima animalelor a încetat să mai bată, creierul a dat arătat semne de conştienţă. Misterioasa activitate a creierului, observată de cercetători, ar putea explica experienţele trăite "dincolo de moarte". Acesta este de altfel şi primul studiu care aprofundează starea neurofiziologică, după un stop cardiac. Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că toate aceste lucruri sunt provocate de o activitate electrică foarte ridicată în creierul care este pe moarte.
Studiul sugerează că ceva se întîmplă atunci cînd cineva se află la un pas de moarte care împinge creierul conştient la un nivel ridicat de excitare, declanşînd probabil viziuni și senzații asociate cu "experienţele de dincolo de moarte".
"Am fost surprinşi de activitatea intensă a creierului", a spus George Mashour, unul dintre cercetătorii de la Universitatea Michigan din Ann Arbor.
"Studiul făcut pe şobolani ne arată că reducerea oxigenului şi a glucozei din timpul stopului cardiac poate stimula activitatea cerebrală care este caracteristică stării de conştienţă", a spus dr. Jimo Borjigin, de la Universitatea din Michigan.
Pe de altă parte, unii cercetători spun că studiul nu este foarte bine argumentat. "Nu știm dacă animalele au experienţa conștiinței", a spus Dr. David McGonigle, de la Universitatea din Cardiff. "În timp ce studii recente sugerează că animalele ar putea avea într-adevăr un fel de amintiri autobiografice pe care le posedă oamenii, acel tip de amintiri care ne permit să ne reîntoarcem într-un anumit loc şi timp, pare puțin probabil ca experienţele de dincolo de moarte să fie neapărat similare între specii", a mai spus profesorul.
Sursa: realitatea.net
- Важное объявление для граждан Молдовы в Израиле, касающееся водительских прав
- Важное сообщение посольства Великобритании в Молдове
- Как отказаться от второго гражданства?
- Правительство организует ярмарку вакансий
- МИД выразил соболезнования в связи с гибелью гражданки Молдовы в результате теракта в Тель-Авиве
- Молдаванка погибла в результате теракта в Тель-Авиве
- Хирурги разработали рецепт супа, чтобы пациенты худели перед операцией
- Всю жизнь я делал то, что велело сердце - Куклачев
- Кто был первым полярным исследователем?
- Желаемая личность: можно ли изменить мышление и поведение
- Подсолнечное масло рафинируют Гексаном – это органический растворитель, аналог бензина
- Школа без компьютеров
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1489
- Populația:
- 2233 locuitori
Şişcani este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Drojdieni și Şişcani. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Nisporeni și la 75 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2233 de oameni. Satul Șișcani a fost menționat documentar în anul 1489.
Comments
(0)