|
Membrii mișcării de căutare au transmis o relicvă de pe front urmașilor unui soldat al Armatei Roșii
Astăzi, în administrația raionului Dubăsari a avut loc ceremonia de transmitere către rude a unui artefact din Marele Război pentru Apărarea Patriei - o lingură soldățească care aparținea soldatului de artilerie al Diviziei 79 infanterie al Brigăzii 3 infanterie motorizată, soldatului Armatei Roșii, Peotr Dmitrievici Milko.
Despre acest lucru a anunțat pe pagina sa de socializare unul dintre liderii mișcării de căutare din Moldova, șeful echipei de căutare "August", Alexei Petrovici.
El a menționat că în 2018, în timpul operațiunilor de căutare pe insula Saarema (Ezel) din Estonia, a fost descoperit un mormînt comun al soldaților sovietici, la unul dintre soldați fiind găsită o lingură pe care era zgîrîiat numele "Milko".
În baza datelor de arhivă, s-a putut stabili faptul că soldatul Armatei Roșii, Piotr Milko este considerat pierdut fără urmă din octombrie 1941. În 1966, în baza petiției mamei soldatului și a stabilirii tuturor circumstanțelor, soldatul Milko a fost declarat mort pe insula Ezel în octombrie 1941. În 2019, osemintele eroului au fost înmormîntate în cimitirul militar din orașul Maardu, iar lingura cu nume, care i-a întors eroului numele, a fost adusă în Moldova.
Relicva de pe front a fost întîmpinată la Dubăsari de strănepotul soldatului din Armata Roșie, Milko, Nikolai Lunin și fiul său Lev.
Pentru urmașii lui Piotr Milko, lingura sa soldățească va deveni cu adevărat o avere familială, împreună cu distincțiile militare ale altor strămoși, participanți la Marele Război pentru Apărarea Patriei.
Source:
- Важное объявление для граждан Молдовы в Израиле, касающееся водительских прав
- Важное сообщение посольства Великобритании в Молдове
- Как отказаться от второго гражданства?
- Правительство организует ярмарку вакансий
- МИД выразил соболезнования в связи с гибелью гражданки Молдовы в результате теракта в Тель-Авиве
- Молдаванка погибла в результате теракта в Тель-Авиве
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1429
- Populația:
- 1122 locuitori
Hancăuţi este un sat şi comună din raionul Edineţ. Hancăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat la o distanţă de 26 km de oraşul Edineţ, la 47 km de staţia de cale ferată Lipcani şi la 228 km de Chișinău.Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1122 de oameni. Prima atestare documentară a așezării datează din anul 1429, cînd domnitorul Moldovei Alexandru cel Bun dăruia lui Radu grămătic satul Ivancăuți (denumirea veche a satului Hancăuți.)
Comments
(0)