16 septembrie 2022, 15:00 Caleidoscop views 1902
Membrii mișcării de căutare au transmis o relicvă de pe front urmașilor unui soldat al Armatei Roșii
16 septembrie 2022, 15:00 Caleidoscop views 1902

Membrii mișcării de căutare au transmis o relicvă de pe front urmașilor unui soldat al Armatei Roșii

Astăzi, în administrația raionului Dubăsari a avut loc ceremonia de transmitere către rude a unui artefact din Marele Război pentru Apărarea Patriei - o lingură soldățească care aparținea soldatului de artilerie al Diviziei 79 infanterie al Brigăzii 3 infanterie motorizată, soldatului Armatei Roșii, Peotr Dmitrievici Milko.

Despre acest lucru a anunțat pe pagina sa de socializare unul dintre liderii mișcării de căutare din Moldova, șeful echipei de căutare "August", Alexei Petrovici.

El a menționat că în 2018, în timpul operațiunilor de căutare pe insula Saarema (Ezel) din Estonia, a fost descoperit un mormînt comun al soldaților sovietici, la unul dintre soldați fiind găsită o lingură pe care era zgîrîiat numele "Milko".

În baza datelor de arhivă, s-a putut stabili faptul că soldatul Armatei Roșii, Piotr Milko este considerat pierdut fără urmă din octombrie 1941. În 1966, în baza petiției mamei soldatului și a stabilirii tuturor circumstanțelor, soldatul Milko a fost declarat mort pe insula Ezel în octombrie 1941. În 2019, osemintele eroului au fost înmormîntate în cimitirul militar din orașul Maardu, iar lingura cu nume, care i-a întors eroului numele, a fost adusă în Moldova.

Relicva de pe front a fost întîmpinată la Dubăsari de strănepotul soldatului din Armata Roșie, Milko, Nikolai Lunin și fiul său Lev.

Pentru urmașii lui Piotr Milko, lingura sa soldățească va deveni cu adevărat o avere familială, împreună cu distincțiile militare ale altor strămoși, participanți la Marele Război pentru Apărarea Patriei.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1507
Populația:
396 locuitori

Larga Veche este un sat din cadrul comunei Larga Nouă, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Cahul și la 148 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 396 de oameni. Satul Larga Veche a fost menționat documentar în anul 1507.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.