16 septembrie 2022, 15:00 Caleidoscop views 2159
Membrii mișcării de căutare au transmis o relicvă de pe front urmașilor unui soldat al Armatei Roșii
16 septembrie 2022, 15:00 Caleidoscop views 2159

Membrii mișcării de căutare au transmis o relicvă de pe front urmașilor unui soldat al Armatei Roșii

Astăzi, în administrația raionului Dubăsari a avut loc ceremonia de transmitere către rude a unui artefact din Marele Război pentru Apărarea Patriei - o lingură soldățească care aparținea soldatului de artilerie al Diviziei 79 infanterie al Brigăzii 3 infanterie motorizată, soldatului Armatei Roșii, Peotr Dmitrievici Milko.

Despre acest lucru a anunțat pe pagina sa de socializare unul dintre liderii mișcării de căutare din Moldova, șeful echipei de căutare "August", Alexei Petrovici.

El a menționat că în 2018, în timpul operațiunilor de căutare pe insula Saarema (Ezel) din Estonia, a fost descoperit un mormînt comun al soldaților sovietici, la unul dintre soldați fiind găsită o lingură pe care era zgîrîiat numele "Milko".

În baza datelor de arhivă, s-a putut stabili faptul că soldatul Armatei Roșii, Piotr Milko este considerat pierdut fără urmă din octombrie 1941. În 1966, în baza petiției mamei soldatului și a stabilirii tuturor circumstanțelor, soldatul Milko a fost declarat mort pe insula Ezel în octombrie 1941. În 2019, osemintele eroului au fost înmormîntate în cimitirul militar din orașul Maardu, iar lingura cu nume, care i-a întors eroului numele, a fost adusă în Moldova.

Relicva de pe front a fost întîmpinată la Dubăsari de strănepotul soldatului din Armata Roșie, Milko, Nikolai Lunin și fiul său Lev.

Pentru urmașii lui Piotr Milko, lingura sa soldățească va deveni cu adevărat o avere familială, împreună cu distincțiile militare ale altor strămoși, participanți la Marele Război pentru Apărarea Patriei.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1699
Populația:
5465 locuitori

Lipcani este un oraş în raionul Briceni, Republica Moldova. Oraşul Lipcani este cea mai nordică localitate urbană din Moldova. Amplasat la frontiera de nord-vest a Moldovei cu România şi Ucraina, pe malul stîng al rîului Prut, oraşul Lipcani este situat la o distanţă de 252 km de Chișinău.  Denumirea localităţii vine de la tătarii lipcani care au fost strămutaţi în 1699 din Cameniţa, populînd localitatea. 

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.