26 july 2022, 15:00 Kaleidoscope views 1901
Orban: „Occidentul își impune cu forță valorile celorlalți”
Photo: Reuters
26 july 2022, 15:00 Kaleidoscope views 1901

Orban: „Occidentul își impune cu forță valorile celorlalți”

Civilizația occidentală își pierde puterea, eficacitatea, autoritatea, capacitatea sa de a acționa, iar astăzi vedem declinul puterii și resurselor materiale ale lumii occidentale. Dar, în ciuda acestui fapt, Occidentul vrea să-și propage propriile valori, pe care restul lumii le consideră înjositoare.

Acest lucru a fost declarat de premierul maghiar Viktor Orban, menționînd că țara sa nu dorește să spună Uniunii Europene cum ar trebui să trăiască, dar Ungaria cere pur și simplu să accepte că în această țară tatăl este bărbat, iar mama este femeie și сa Occidentul să-i lase în pace pe copiii maghiari și să conștientizeze că nu va exista niciodată o majoritate în Ungaria în favoarea nebuniei occidentale.

Mai jos este textul discursului premierului maghiar, Viktor Orban, pe care mulți îl apreciază ca politician inteligent.

„Cînd priviți lumea, ceea ce este cel mai izbitor este faptul că datele statistice arată că acestea devin din ce în ce mai bune; și totuși simțim opusul.

În ultimii treizeci de ani, mortalitatea infantilă a scăzut cu o treime. În 1950, rata mondială a subnutriției era de 50%, în timp ce acum este de 15%. În 1950, proporția populației lumii care trăia în sărăcie era de 70%, iar în 2020 era de doar 15%. La nivel mondial, ratele de alfabetizare au crescut la 90%.

Cu toate acestea, sentimentul general este că această lume se deteriorează în mod constant.

Răspunsul meu la acest fenomen este că civilizația occidentală își pierde puterea, eficacitatea, autoritatea, capacitatea sa de a acționa.

Realitatea este că acum o sută de ani, cînd se vorbea despre declinul Occidentului, se subînțelegea declinul spiritual și demografic. Totuși, ceea ce vedem astăzi este declinul puterii și resurselor materiale ale lumii occidentale.

Este important să înțelegem că și alte civilizații – cea chineză, cea indiană, lumea ortodoxă și chiar islamul – au trecut și ele printr-un proces de modernizare.

Și vedem că civilizațiile concurente au adoptat tehnologia occidentală și au stăpînit sistemul financiar occidental, dar nu au adoptat valorile occidentale și nu au absolut nicio intenție de a le accepta. Cu toate acestea, Occidentul vrea să-și propage propriile valori, pe care restul lumii le consideră înjositoare.

Îmi amintesc un episod din viața ministrului nostru de Externe, Peter Szijjártó, cam de prin anul 2014, pe vremea fostei administrații SUA.

Un oficial al guvernului american în vizită i-a împins cu nonșalanță o foaie de hîrtie și a spus pur și simplu că Constituția Ungariei ar trebui modificată în privința punctelor cuprinse în ea, după care prietenia va fi restabilită. Prin urmare, înțelegem această rezistență a restului lumii la răspîndirea valorilor Occidentului, exportul său de democrație.

Cel mai dureros lucru este că noi, în Occident, am pierdut controlul asupra purtătorilor de energie. În 1900, Statele Unite și Europa controlau 90% din toate livrările de petrol, gaze naturale și cărbune. Pînă în 1950, această cifră a scăzut la 75%, iar astăzi situația este următoarea: SUA și Europa împreună controlează 35%; Rușii controlează 20%; iar Orientul Mijlociu controlează 30%. Și situația este aceeași cu materiile prime.

Dacă vrem să înțelegem starea lumii, dacă vrem să înțelegem poziția omului occidental în lume, punctul nostru de plecare trebuie să fie că majoritatea purtătorilor de energie și resurselor energetice ale lumii se află în afara civilizației occidentale. Acestea sînt faptele de necontestat.

A doua problemă este migrația.

Migrația a împărțit Europa în două. Este o lume în care popoarele europene și non-europene trăiesc împreună. Aceste țări nu mai sînt națiuni: nu sînt altceva decît o colecție de popoare.

Aș mai putea spune că aceasta nu mai este lumea occidentală, ci lumea post-occidentală. Și în jurul anului 2050, va avea loc o schimbare demografică finală. În orașele europene, ponderea rezidenților de origine extraeuropeană va deveni mai mult de 50% din total.

Dacă Europa permite competiția culturilor, creștinii vor pierde. Acestea sînt faptele. Singura cale de ieșire pentru cei care doresc să păstreze Europa ca cultură creștină este să nu lase mai mulți musulmani să intre.

Cerem încă o favoare a toleranței. Noi, cei din Ungaria, nu vrem să spunem UE cum ar trebui să trăiască; pur și simplu le cerem să accepte că la noi tatăl este bărbat și mama este femeie și să ne lase copiii în pace. Este important ca oamenii din Occident să înțeleagă că în Ungaria aceasta nu este o problemă ideologică, ci pur și simplu cea mai importantă problemă din viață. Nu va exista niciodată o majoritate în acest colț al lumii în favoarea nebuniei occidentale care acum bîntuie acolo”.

 

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1928
Populația:
0 locuitori

Crasnaia Besarabia este un sat din cadrul comunei Colosova din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Grigoriopol și la 87 km de Chișinău. Satul Crasnaia Besarabia este în prezent o localitate depopulată. Satul Crasnaia Besarabia a fost înființat în anul 1928.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.