Studiu Twitter: Cu cît eşti mai departe de casă, cu atît eşti mai fericit
Pentru cei care se simt depăşiţi de situaţii, stresaţi la serviciu, plictisiţi de rutină, există o singură soluţie: o călătorie. Universitatea din Vermont, SUA, a descoperit că mesajele postate pe Twitter devin din ce în ce mai vesele pe măsură ce oamenii se află la o distanţă mare de casă.
Twitter este una dintre cele mai fertile surse de informaţii pentru astfel de studii, în special pentru că postările sînt mai libere şi mai personale decît răspunsurile la chestionare pe care se bazează de obicei cercetătorii, dar şi datorită faptului că aici sînt disponibile cantităţi imense de date cu un conţinut foarte uşor de catalogat, notează BBC.
Studiile anterioare despre „twittologie“ au monitorizat, de exemplu, cum se propagă ştirile, demografia diverselor dialecte şi legăturile dintre obezitate şi exprimarea senzaţiei de foame. De cînd schimbările în dispoziţia populaţiei îşi fac apariţia pe Twitter şi pe alte reţele sociale, guvernele, forţele de poliţie şi organizaţiile de securitate au un interes din ce în ce mai mare pentru aceste reţele, studiind, întrebînd şi chiar cîntărind în balanţă ce este privat şi ce este clar o problemă de securitate. Acest nou studiu, care leagă fericirea de localizarea geografică, realizat de Christopher Danforth şi de colegii săi de la Universitatea din Vermont, profită de acest „corn al abundenţei“ de pe Twitter, care le-a oferit material de cercetare de aproape patru miliarde de „twitt-uri“ din 2011 şi pînă acum, scrie Газета.ru.
Danforth şi colegii său au fost interesaţi de cum se manifestă schimbările de dispoziţie în mesajele corelate cu localizarea lor şi au cercetat o bază de date imensă pentru a alege exact acele mesaje care erau însoţite de latitudine şi longitudine (pentru mesajele postate de pe telefoanele mobile la care a fost activată funcţia GPS). Aproape 1% din mesaje includeau această informaţie, procent reprezentat de 37 de milioane de mesaje trimise de mai mult de 180.000 de indivizi de peste tot de pe glob. Informaţia despre poziţia noastră dezvăluită de telefoanele mobile (prin activarea GPS) arată exact unde e „casa“ şi de la ce distanţă de casă postăm. Aşa cercetătorii au aflat că avem tendinţa de a ne reîntoarce, mereu şi mereu, în anumite locuri (mai ales la locul de muncă). În acest fel s-a putut face legătura între starea de spirit şi distanţa de casă.
Danforth şi colegii săi au dezvoltat ceva ce se numeşte „hedonometru“, un algoritm care caută cuvintele care implică un context pozitiv, fericit (cum ar fi „nou“, „minunat“, „cafea“ şi „prînz“) sau cele care au un înţeles negativ (cum ar fi „nu“, „deloc“, „ură“, „la naiba“ şi „plictiseală“). Pe baza acestui algoritm, hedonometrul nota fiecare mesaj cu un scor al fericirii. Cercetătorii au raportat că scorul mediu al fericirii scade puţin atunci cînd distanţa este scurtă faţă de casă, în jurul unui kilometru, distanţă asociată cu mersul la serviciu. Acest scor creşte constant cînd distanţa faţă de casă creşte cu cîteva mii de kilometri. Mai mult decît atît, cei care merg mereu pe distanţe mari folosesc mai des cuvinte fericite.
Aşa că, se pare, că cel mai nefericiţi sîntem atunci cînd mergem la serviciu, şi cel mai fericit moment al nostru este cînd sîntem la o foarte mare distanţă de casă (sau de serviciu, care se află în preajma casei, n.r.). Cel puţin acesta este scorul pentru aproape 15% din adulţii americani care folosesc Twitter-ul. O întrebare-cheie este dacă această cercetare se aplică tuturor sau dacă este doar reprezentativă pentru americani (sau măcar pentru persoanele vorbitoare de limbă engleză care au fost incluse în studiu). Este, de fapt, o întrebare deschisă: sînteţi mai fericiţi în apropierea casei sau atunci cînd, poate, vă aflaţi pe o plajă în Barbados sau pe un munte în Tibet?
- Важное объявление для граждан Молдовы в Израиле, касающееся водительских прав
- Важное сообщение посольства Великобритании в Молдове
- Как отказаться от второго гражданства?
- Правительство организует ярмарку вакансий
- МИД выразил соболезнования в связи с гибелью гражданки Молдовы в результате теракта в Тель-Авиве
- Молдаванка погибла в результате теракта в Тель-Авиве
- О нем веками ничего не знали: ученые нашли в Мексике город, основанный 2000 лет назад
- Школьники строят дома для котов (+Видео)
- Не пейте чай в пакетиках
- Дольмен в переводе с бретонского языка - каменный стол
- Очищение кишечника и омоложение всего организма льняной мукой. Потрясающий результат!
- Самая крупная афера человечества: вода в бутылках
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1439
- Populația:
- 1012 locuitori
Ohrincea este un sat din cadrul oraşului Criuleni, raionul Criuleni. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Criuleni și la 50 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1012 locuitori. Satul Ohrincea a fost menționat documentar în anul 1439.
Comments
(0)