19 march 2014, 12:17 Kaleidoscope views 11772
19 march 2014, 12:17 Kaleidoscope views 11772

Încălzire globală, utilă sau periculoasă?


Foto: ruvr.ru

Schimbarea globală a climei poate schimba considerabil planeta noastră. Unii oameni de ştiinţă afirmă că acest proces va avea loc deja peste cîteva decenii, alţii că peste sute de ani, scrie ruvr.ru. Un lucru este clar, încălzirea globală a început deja şi este imposibil de oprit. Ce promite omenirii această încălzire: beneficii sau probleme?

Responsabilitatea pentru procesul schimbării globale a climei revine oamenilor doar parţial: ei „încălzesc” atmosfera, construind oraşe mari şi sporind producţia. Dar, nu acesta este factorul principal. Planeta noastră are ciclurile sale de răcire şi încălzire. Şi oamenii doar accelerează aceste procese, a explicat şeful programului climei al World Wildlife Fund, Aleksei Kokorin.

„Variabilitatea naturală a climei este determinată de ciclurile oceanice, cu o perioadă de 60-70 de ani. Asta înseamnă că următoarele două decenii nu vor fi obligatoriu mai calde decît cele precedente, ele pot fi chiar şi mai reci. Însă, în viitoarele decenii poate fi cu mult mai cald. Aceasta nu este o simplă creştere liniară a temperaturii – acesta este un proces oscilatoriu”.

Este puţin probabil că în următorii cîţiva ani, prognozele ne vor bucura, îngheţurile şi secetele puternice, taifunurile şi inundaţiile vor avea loc tot mai des. Clima s-a dezechilibrat. În Asia, topirea gheţarilor promite secete. Iar locuitorilor din ţările nordice, topirea gheţarilor le poate aduce anumite beneficii, consideră directorul de planificare strategică şi planificare al Centrului Internaţional de Dezvoltare Stabilă a Energiei, Vladimir Berdin.

„Dacă ne vom referi la Rusia, un factor pozitiv va fi creşterea duratei perioadei de navigaţie a navelor pe Calea Maritimă de Nord. De asemenea, se va mări durata perioadei de vegetaţie a plantelor, iar acesta este un plus pentru agricultură. În afară de asta, se va reduce sezonul de încălzire şi în consecinţă cantitatea de combustibil ars”.

În nord, într-adevăr va fi mai cald. Experţii relevă că deja în prezent în tundra încep să prindă rădăcini copaci din latitudini mai sudice. Dar, încălzirea va aduce omenirii şi o mulţime de probleme, a declarat Aleksei Kokorin.

„Încălzirea globală nu este doar o creştere a temperaturii, dar şi o creştere a nivelului oceanului planetar. Deja este inevitabilă creşterea cu un metru. Este clar că aşa ceva este deosebit de periculos pentru oraşele mari de pe coastele Asiei. De asemenea, este rău pentru statele insulare mici, de exemplu pentru Insulele Maldive”.

Însă, dacă în Rusia şi Canada iarna va fi mai cald, probabil că peste 100 sau 200 de ani se vor deschide căile maritime de nord. Şi nu numai de-a lungul coastelor Rusiei, ci şi pe Calea de Nord-Vest, de la coastele Canadei şi Groenlandei direct prin strîmtoarea Bering spre ţările din Asia. Iar în sud, dimpotrivă va fi mai frig. Oamenii de ştiinţă reamintesc că gheţarii din Antarctica sînt în creştere şi acest proces este logic.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1820
Populația:
1985 locuitori

Negrea este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Negrea este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Hîncești și la 62 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1985 de oameni. Satul Negrea a fost menționat documentar în anul 1820.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.