22 october 2021, 11:30 Kaleidoscope views 2837
Statui gigantice reprezentînd capete de berbeci, descoperite de-a lungul 'Căii sfincşilor' din Luxor
22 october 2021, 11:30 Kaleidoscope views 2837

Statui gigantice reprezentînd capete de berbeci, descoperite de-a lungul 'Căii sfincşilor' din Luxor

Trei statui gigantice reprezentînd capete de berbeci - dintre care cel puţin una avea şi o cobră deasupra - au fost descoperite la sud de celebrul templu al lui Amun din Karnak, conform unui anunţ al egiptologilor, transmite joi Live Science.

Templul lui Amun din Karnak a fost construit, cu aproximaţie, în urmă cu între 4.000 şi 2.000 de ani. Amun-Ra este zeitatea asociată de egipteni Soarelui şi Tebei, capitala Egiptului Antic (în prezent oraşul modern Luxor). Templul şi complexul înconjurător acoperă peste 100 de hectare, transmite agerpres.ro.

La 11 octombrie Ministerul egiptean pentru Turism şi Antichităţi a anunţat descoperirea a trei capete gigantice de berbec de către o echipă de arheologi egipteni, la sud de o poartă construită de Ptolemei, o dinastie de faraoni de origine elenă, ce descindea dintr-unul dintre generalii lui Alexandru Macedon, şi care a condus Egiptul în perioada 305 î.Hr. - 30 î.Hr..

Aceste capete de berbeci erau parte a unor statui monumentale, cu corpul asemănător într-o oarecare măsură Sfinxului. Aceste statui, alături de multe altele, decorau un drum ce se deplasa spre sud pe o distanţă de 2,7 kilometri, făcînd legătura între Templul din Karnak şi cel din Luxor, conform lui Mustafa Waziri, secretar-general al Consiliului Suprem pentru Antichităţi.

Acest drum este deseori numit "calea sfincşilor" şi era păzit de aproximativ 700 de statui monumentale de sfincşi.

"Un număr estimat de 700 de sfincşi erau aliniaţi de o parte şi de cealaltă a drumului între templul din Karnak şi cel din Luxor, iar măreţia acestui drum, aşa cum arăta în epocă, este greu de imaginat", după cum scria cercetătoarea Elizabeth Blyth în cartea sa, "Karnak: Evolution of a Temple" (Routledge, 2006). Deşi mulţi dintre sfincşii descoperiţi acolo datează din perioada domniei lui Nectanebo I (380-362 î.Hr), există lucrări de artă care sugerează că acest drum exista cel puţin din perioada celei de-a 18-a Dinastii (1550-1295 î.Hr), scria Blyth.

Egiptologii au demarat lucrările de conservare a capetelor de berbec. Unul dintre capete avea statuia unei cobre deasupra, iar echipa care se ocupă de conservare va repune şarpele regal la locul său, conform lui Waziri.

Vîrsta acestor statui nu a fost încă stabilită cu precizie, dar conform declaraţiilor lui Waziri, modul în care a fost sculptat unul dintre capetele de berbeci sugerează că ar putea proveni din perioada faraonului Amenhotep al III-lea, care a condus Egiptul între anii 1390 şi 1352 î.Hr. şi care a fost bunicul lui Tutankhamun.

Source: www.agerpres.ro

Keywords:

arheologie , descoperire , Egipt

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1422-1432
Populația:
2055 locuitori

Hădărăuţi este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Hădărăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Hădărăuţi este situat la o distanţă de 12 km de oraşul şi staţia de cale ferată Ocniţa şi la 250 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2055 de oameni. Prima menţiune documentară a satului Hădărăuți (la acea dată Hodoracinți) din ținutul Hotin, datează între anii 1422 și 1432.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.