Hădărăuţi, district Ocniţa
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1422-1432
- Populația:
- 2055 locuitori
Hădărăuţi este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Satul are o suprafaţă de circa 3.27 kilometri pătraţi, şi un perimetru de 9.98 km. Comuna Hădărăuţi are o suprafaţă totală de 31.69 kilometri pătraţi, fiind cuprinsă într-un perimetru de 23.86 km. Hădărăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Hădărăuţi este situat la o distanţă de 12 km de oraşul şi staţia de cale ferată Ocniţa şi la 250 km de Chișinău.
[top]Populația
Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2055 de oameni, dintre care 47.54% - bărbaţi şi 52.46% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului este următoarea: 98.20% - moldoveni, 1.31% - ucraineni, 0.29% - ruşi, 0.19% - alte etnii. În satul Hădărăuţi au fost înregistrate 759 de gospodării casnice la recensămîntul din anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 2.7 persoane.
[top]Istoria localității
Prima atestare documentară a satului Hădărăuți din ținutul Hotin, datează din domnia lui Alexandru cel Bun, între anii 1422 și 1432, cînd domnitorul dăruia lui Ivașcu și fraților săi Petru, Iurașcu și Danciul satele Hodoracinții (Hădărăuți) și Gvozdăuții. În septembrie 1503 Ştefan cel Mare, confirma stăpînirea asupra satului Hădărăuți lui Dancu Buceaţchi, vărului său, Isaica şi mătuşii lor, Vasutca, care au cumpărat această moşie cu 150 de zloţi tătăreşti.
[top]Monumente istorice
Cu circa 5000 de ani în urmă pe vatra satului Hădărăuți au apărut două așezări umane, locuitorii cărora se ocupau cu agricultura, creşterea vitelor, confecționarea uneltelor de muncă din cremene și olăritul. Săpăturile arheologice au scos la iveală ceramică arsă, veselă din lut tipică pentru epoca eneolitului (mileniile IV-III î. Hr.). În epoca bronzului (secolele XIV-XII î.Hr.) în zonă se înființează o nouă așezare, care cu timpul dispare. Pe vatra părăsită a satului se găsesc pînă în present fragmente de lut ars, care formau pereţii caselor. În apropierea satului, pe valea rîului Racovăț, se află necropola neolitică „Movila lui Balan”.
[top]Personalităţi
Originari din satul Hădărăuți sînt: Ion Ciubuc - politician, prim-ministru al Republicii Moldova în perioada 1997-1999; Oleg Serebrian - politician, ambasador al Republicii Moldova în Franța; Vitalie Tonu - doctor în medicină, Om Emerit al Republicii Moldova.
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1905
- Populația:
- 211 locuitori
Vasilievca este un sat din cadrul comunei Sovietscoe din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 37 km de orașul Rîbnița și la 142 km de Chișinău. Populaţia satului Vasilievca alcătuia 211 oameni în anul 2004. Satul Vasilievca a fost întemeiat în anul 1905.
Comments
(1)Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.