11 june 2023, 01:17 views 27437
Materiale din compartiment: All news |

Hădărăuţi, district Ocniţa

Statut:
Sat
Prima atestare:
1422-1432
Populația:
2055 locuitori

Hădărăuţi este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Satul are o suprafaţă de circa 3.27 kilometri pătraţi, şi un perimetru de 9.98 km. Comuna Hădărăuţi are o suprafaţă totală de 31.69 kilometri pătraţi, fiind cuprinsă într-un perimetru de 23.86 km. Hădărăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Hădărăuţi este situat la o distanţă de 12 km de oraşul şi staţia de cale ferată Ocniţa şi la 250 km de Chișinău.

[top]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2055 de oameni, dintre care 47.54% - bărbaţi şi 52.46% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului este următoarea: 98.20% - moldoveni, 1.31% - ucraineni, 0.29% - ruşi, 0.19% - alte etnii. În satul Hădărăuţi au fost înregistrate 759 de gospodării casnice la recensămîntul din anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 2.7 persoane.

[top]Istoria localității

Prima atestare documentară a satului Hădărăuți din ținutul Hotin, datează din domnia lui Alexandru cel Bun, între anii 1422 și 1432, cînd domnitorul dăruia lui Ivașcu și fraților săi Petru, Iurașcu și Danciul satele Hodoracinții (Hădărăuți) și Gvozdăuții. În septembrie 1503 Ştefan cel Mare, confirma stăpînirea asupra satului Hădărăuți lui Dancu Buceaţchi, vărului său, Isaica şi mătuşii lor, Vasutca, care au cumpărat această moşie cu 150 de zloţi tătăreşti.

[top]Monumente istorice

Cu circa 5000 de ani în urmă pe vatra satului Hădărăuți au apărut două așezări umane, locuitorii cărora se ocupau cu agricultura, creşterea vitelor, confecționarea uneltelor de muncă din cremene și olăritul. Săpăturile arheologice au scos la iveală ceramică arsă, veselă din lut tipică pentru epoca eneolitului (mileniile IV-III î. Hr.). În epoca bronzului (secolele XIV-XII î.Hr.) în zonă se înființează o nouă așezare, care cu timpul dispare. Pe vatra părăsită a satului se găsesc pînă în present fragmente de lut ars, care formau pereţii caselor. În apropierea satului, pe valea rîului Racovăț, se află necropola neolitică „Movila lui Balan”.

[top]Personalităţi

Originari din satul Hădărăuți sînt: Ion Ciubuc - politician, prim-ministru al Republicii Moldova în perioada 1997-1999; Oleg Serebrian - politician, ambasador al Republicii Moldova în Franța; Vitalie Tonu - doctor în medicină, Om Emerit al Republicii Moldova.

Comments

 (1)
  • #1 tolescu
    La începutul secolului XX a fost construită Biserica din piatră, unul din cele mai mari edificii de cult din Basarabia în acea epocă, după un proiect bazat pe cel al bisericii Nașterea Sf. Ioan Botezatorul din orașul bucovinean Crasna-Ilschi..... cred-ca e  vorba de sfirsitul secolului XX
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutate prezentată pe pagina.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1942
Populația:
2 locuitori

Frumuşica Nouă este un sat din cadrul comunei Frumuşica, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Florești și la 149 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2 oameni. Cătunul Frumuşica Nouă a fost înființat în anul 1942.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.