22 february 2013, 12:34 Kaleidoscope views 12966
22 february 2013, 12:34 Kaleidoscope views 12966

Recordul frigului în Siberia: - 71 de grade


Foto: click.ro

Cea mai rece aşezare locuită permanent din lume este în Siberia. Este vorba despre orăşelul Oymyakon, unde îşi duc traiul de zi cu zi 500 de persoane.

La Oymyakon, din regiunea siberiană Yakutia, s-a înregistrat  o temperatură record de -71,2 de grade Celsius, scrie Die Welt. Recordul oficial al Oymyakonului înregistrat în 1933 era de  - 68 grade Celsius.   

"Cu aceasta s-a terminat disputa veșnică cu Verhoyansk, situat la aproximativ 1.000 km nord. Oymyakon și Verhoyansk concurau pentru titlul de localitate cu cele mai scăzute temperaturi. Acum Oymyakon este lider. Înregistrările de temperatură în afara localităților ajung pînă la minus 89 de grade, fixate în 1983 la stația rusă "Vostok" din Antarctida", - scrie autorul.

Totuși, în pofida frigului, viața în Oymyakon nu se oprește. Oraşul siberian este cunoscut şi sub numele de "Polul frigului". De altfel, numele localităţii înseamnă "apa care nu îngheaţă niciodată", deşi chiar şi apa fierbinte îngheaţă instant dacă este aruncată în aer.

Localnicii trăiesc în condiţii greu de imaginat, dar nu se plâng, fiindcă s-au obişnuit cu asta. În Oymyakon, iarna poate să dureze şi opt luni, motiv pentru care încălzirea caselor este o problemă.

Localnicii îşi ţin maşinişle cu motoarele pornite de teamă că dacă le opresc, acestea nu vor mai porni.

Keywords:

record , Siberia

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1616
Populația:
1076 locuitori

Alcedar este un sat şi comună din raionul Şoldăneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Alcedar, Curătura și Odaia. Satul Alcedar este situat pe malul drept al rîului Nistru, la o distanță de 12 km de oraşul Şoldăneşti şi la 127 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1076 de oameni. Satul Alcedar este atestat pentru prima în anul 1616.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.