Oamenii nu sînt în pericol de potop
Nivelul Oceanului Mondial creşte mai repede decât s-a prevăzut. De aceea, pe întreaga planetă, locuitorii regiunilor de coastă se pot confrunta cu pericolul de inundaţii, avertizează savanţii de la Institutul german de Schimbări Climatice, scrie ruvr.ru.
În următorii o sută de mii de ani nu va fi un potop, sunt convinşi specialiştii ruşi.
Într-adevăr, nivelul oceanului creşte, însă nu atât de repede precum consideră savanţii germani. Specialiştii monitorizează acest proces folosind cele mai noi metode de observare, subliniază expertul Ghenrih Alekseev de la Institutul Arcticii şi Antarcticii de la Sankt-Petersburg.
„În prezent, cu ajutorul sateliţilor este monitorizat nivelul oceanului. Evaluarea obişnuită este de 3,4 milimetri pe an, prin urmare, asta înseamnă 34 de centimetri pentru întreaga perioadă a sec. XXI. Pentru Rusia, pentru ţările nordice, ea înseamnă foarte puţin, însă este destul de mult pentru statele insulare şi zona ecuatorială tropică unde insulele de coral se ridică cu o jumătate de metru”.
Nivelul oceanului nu va creşte brusc în urma încălzirii lui, deoarece încălzirea globală a încetinit, subliniază savantul. În prognozele lor pesimiste mulţi experţi indică topirea gheţarilor. Acest lucru este vizibil mai ales în Groenlanda. Însă în cea mai mare parte a Antarctidei gheţarii, dimpotrivă, cresc.
Potopul nu ameninţă omenirea, este convins Anatoli Sagalevici, expert la Institutul Rus de Oceanologie: „În următorii o sută de mii de ani nu se va întâmpla nimic deosebit, oamenii pot trăi liniştiţi. În Bermude locuieşte Teddy Tucker, scafandru, care la adâncimea de 12 metri a descoperit un copac de 7,5 milioane de ani. Adică în această perioadă nivelul oceanului a crescut cu 12 metri. Putem să calculăm cu cât va creşte el într-un an. Au fost efectuate calcule în Oceanul Pacific pe baza unor munţi care au rămas sub apă. Cifrele corespund în mod aproximativ. De aceea este prea devreme să spunem că în acest moment vor fi inundate unele zone joase din Europa”.
Prin urmare, putem să nu aşteptăm potopul. Atunci de ce apar prognoze înspăimântătoare? Informaţiile savanţilor germani au fost prezentate la o conferinţă de la Doha unde s-au iscat discuţii pe seama Protocolului de la Kyoto care prevede limitarea emisiilor de dioxid de carbon. Asemenea ţări precum Canada, Rusia, Japonia au refuzat să prelungească obligaţiile legate de Protocolul de la Kyoto. Nu este exclus ca prognozele teribile să fie doar o tentativă de a efectua presiuni asupra celor ce nu doresc să participe la prelungirea acestui acord internaţional.
- Важное объявление для граждан Молдовы в Израиле, касающееся водительских прав
- Важное сообщение посольства Великобритании в Молдове
- Как отказаться от второго гражданства?
- Правительство организует ярмарку вакансий
- МИД выразил соболезнования в связи с гибелью гражданки Молдовы в результате теракта в Тель-Авиве
- Молдаванка погибла в результате теракта в Тель-Авиве
- Слово о Личности с большой буквы. О педагоге-новаторе Михаиле Щетинине
- Щенячая терапия (Видео)
- Взрослые учат животных, а дети их просто любят (Фото)
- Более ста молодых людей приняли участие в Чистых играх в заповеднике Старый Оргеев ©
- Овес - эликсир жизни
- Женщина спасла льва до того, как он ушёл с этого мира и он трогательно попрощался с ней
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1617
- Populația:
- 1397 locuitori
Catranîc este un sat şi comună din raionul Făleşti. Catranîc este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 36 km de orașul Fălești și la 130 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1397 de oameni. Satul Catranîc a fost menționat documentar în anul 1617.
Comments
(0)