Avertismentul unui economist american: "Ne îndreptăm spre un dezastru de proporții biblice"
Foto: mstar.com |
Jeremy Grantham, analist financiar și co-fondatorul trustului privat de investiții GMO, a scris într-un tratat că viitorul omenirii este sumbru, din cauza suprapopulării și a reducerii resurselor naturale.
Numărul de locuitori de pe planetă a atins un punct critic și fără întoarcere, astfel încît acum planeta nu ne mai poate întreține.
Populația crește continuu, iar resursele se reduc: petrolul, metalele și hrana sînt limitate și în curînd vor fi insuficiente.
Potrivit lui Grantham, Pămîntul ar putea susține optim numai 1,5 miliarde de oameni, față de cei 7 miliarde care trăiesc în prezent, scrie Business Insider.
În ultimii 200 de ani, în ciuda exploziei demografice, populația a fost susținută de resursele de petrol nou descoperite, însă și acestea încep să se termine.
În ultimii 100 de ani, facturile pentru confortul zilnic au scăzut, datorită progresului tehnologiei, dar acum acest trend va dispărea și prețurile utilităților vor crește.
Cel mai bun exemplu este prețul barilului de petrol. În 100 de ani, acesta a crescut de la 16 dolari pe baril la 35 de dolari și la 75 de dolari pe baril, din cauza cererii care depășește resursele.
Deși din 1970 exploatările de petrol s-au intensificat, acestea nu pot ține pasul cu explozia cererii de produse petroliere. Aceași creștere de preț va fi înregistrată și în cazul metalelor esențiale vieții moderne, cum este fierul.
În cazul recoltelor, situația este și mai delicată. În urmă cu 40 de ani, producția agricolă creștea cu 3,5% pe an, în timp ce populația creștea cu 2%.
Acum însă, creșterea producției este de numai 1,5% anual, iar în curînd va fi depășită de creșterea demografică. Oricum, creșterea recoltelor se datorează folosirii în exces a îngrășămintelor, care sînt de fapt tot chimicale obținute din exploatarea resurselor naturale. Prin urmare, este firesc să crească prețul alimentelor.
Situația s-a agravat în ultima perioadă din cauza dezvoltării economice extraordinare a unor țări precum China și India, care consumă cantități uriașe de resurse.
Doar China consumă anual 53% din producția mondială de ciment și peste 47% din producția de oțel.
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1870
- Populația:
- 2050 locuitori
Cuconeştii Noi este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Cuconeştii Noi şi Cuconeştii Vechi. Satul este amplasat la o distanţă de 25 km de oraşul Edineţ, la 33 km de staţia de cale ferată Brătuşeni şi la 220 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populația satului constitue 2050 locuitori. Satul Cuconeştii Noi a fost întemeiat în anul 1870.
Comments
(0)