Avertismentul unui economist american: "Ne îndreptăm spre un dezastru de proporții biblice"
Foto: mstar.com |
Jeremy Grantham, analist financiar și co-fondatorul trustului privat de investiții GMO, a scris într-un tratat că viitorul omenirii este sumbru, din cauza suprapopulării și a reducerii resurselor naturale.
Numărul de locuitori de pe planetă a atins un punct critic și fără întoarcere, astfel încît acum planeta nu ne mai poate întreține.
Populația crește continuu, iar resursele se reduc: petrolul, metalele și hrana sînt limitate și în curînd vor fi insuficiente.
Potrivit lui Grantham, Pămîntul ar putea susține optim numai 1,5 miliarde de oameni, față de cei 7 miliarde care trăiesc în prezent, scrie Business Insider.
În ultimii 200 de ani, în ciuda exploziei demografice, populația a fost susținută de resursele de petrol nou descoperite, însă și acestea încep să se termine.
În ultimii 100 de ani, facturile pentru confortul zilnic au scăzut, datorită progresului tehnologiei, dar acum acest trend va dispărea și prețurile utilităților vor crește.
Cel mai bun exemplu este prețul barilului de petrol. În 100 de ani, acesta a crescut de la 16 dolari pe baril la 35 de dolari și la 75 de dolari pe baril, din cauza cererii care depășește resursele.
Deși din 1970 exploatările de petrol s-au intensificat, acestea nu pot ține pasul cu explozia cererii de produse petroliere. Aceași creștere de preț va fi înregistrată și în cazul metalelor esențiale vieții moderne, cum este fierul.
În cazul recoltelor, situația este și mai delicată. În urmă cu 40 de ani, producția agricolă creștea cu 3,5% pe an, în timp ce populația creștea cu 2%.
Acum însă, creșterea producției este de numai 1,5% anual, iar în curînd va fi depășită de creșterea demografică. Oricum, creșterea recoltelor se datorează folosirii în exces a îngrășămintelor, care sînt de fapt tot chimicale obținute din exploatarea resurselor naturale. Prin urmare, este firesc să crească prețul alimentelor.
Situația s-a agravat în ultima perioadă din cauza dezvoltării economice extraordinare a unor țări precum China și India, care consumă cantități uriașe de resurse.
Doar China consumă anual 53% din producția mondială de ciment și peste 47% din producția de oțel.
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
- A fost creată cea mai detaliată hartă în infraroșu a Căii Lactee
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1420
- Populația:
- 2836 locuitori
Selişte este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Selişte și Păruceni. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Nisporeni și la 78 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2836 de oameni. Satul Seliște a fost menționat documentar în anul 1420.
Comentarii
(0)