11 april 2022, 15:30 Kaleidoscope views 15821
Cum percepem timpul?
11 april 2022, 15:30 Kaleidoscope views 15821

Cum percepem timpul?

Un an din viaţă pare să dureze mai mult sau mai puţin decît un an calendaristic, în funcţie de vîrsta pe care o avem. În copilărie, un an se scurge ca o eternitate, însă, pe măsură ce înaintăm în vîrstă, timpul nu ne mai lasă răgaz pentru a rezolva tot ce ne propunem.

Uimirea adulţilor faţă de rapiditatea cu care trece timpul şi faţă de felul în care zilele se scurg una după alta a reprezentat obiect de studiu pentru gerontologii din întreaga lume. Cercetătorul T.L. Freeman a explicat relaţia dintre vîrsta actuală şi vîrsta efectivă, scrie Independent.

1) De ce în copilărie timpul se scurge mai încet, adulțiilor permanent nu le ajunge timp pentru toate sarcinile, iar la bătrînețe timpul zboară?

Pînă la vîrsta de zece ani consumăm mai bine de jumătate din viaţă, potrivit teoriei lui T.L.Freeman, asta se întîmplă pentru că pînă la acea vîrstă copilul învaţă o sumedenie de lucruri: îşi dezvoltă limbajul şi abilităţile de comunicare, le stîpîneşte pe cele locomotorii şi distinge între concepte precum cele de „bine" şi de „rău" pe care le va folosi pe întreaga durată a vieţii. „Vacanţele durează o veşnicie cînd eşti copil". Potrivit lui Freeman, la vîrsta de şase ani un an durează cît trei. Adică o vacanţă de trei săptămîni face cît una de nouă.

Freeman concluzionează că timpul accelerează pe măsură ce înaintăm în vîrstă, întrucît 12 luni trăite la vîrsta de zece ani reprezintă 10% din durata totală a vieţii, în timp ce persoanele care ajung la 50 de ani percep aceeaşi durată de cinci ori mai scurtă decît dacă ar fi trăit-o în copilărie.

Pe măsură ce îmbătrînesc, oamenii trăiesc din ce în ce mai puţine experienţe noi, devenind mai obişnuiţi cu lumea înconjurătoare, care pare familiară. Astfel, percepem mai puţine informaţii despre lume, iar timpul nu se mai dilată.

Dacă trăieşti o viaţă dominată de rutină, atunci timpul va continua să se accelereze, însă dacă depui un efort pentru a călători în medii noi, pentru a te expune la situaţii şi provocări noi, chiar dacă e vorba de ceva simplu ca alegerea unei rute noi în drumul spre serviciu, acest element de noutate va încetini timpul.

2) De ce cînd participăm la ceva interesant timpul zboară pe neobservate, iar cînd aștepți ceva și te uiți la ceas timpul trece foarte greu?

Este binecunoscut faptul că atunci cînd ne simţim bine avem senzaţia că timpul trece foarte repede. Cîteva studii recente au arătat ceva surprinzător: atunci cînd oamenilor li se spune că timpul a trecut mai repede decît s-a întîmplat în realitate, ei tind să creadă că s-au simţit foarte bine.

Există și efectul invers în retrăirea momentelor interesante și plictisitoare din viață: evenimentelor importante și plăcute le atribuim o durată mare, deoarece o mulțime de detalii ne vin în minte, iar inacțiunea zboară ca un moment pentru noi, pentru că atenția nu are pe ce se concentra.

Keywords:

timp , viata , om

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1918
Populația:
852 locuitori

Ţărăncuţa este un sat din cadrul comunei Chioselia, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 29 km de orașul Cantemir și la 146 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 852 de oameni. Satul Ţărăncuţa a fost înființat în anul 1918.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.