|
Cum percepem timpul?
Un an din viaţă pare să dureze mai mult sau mai puţin decît un an calendaristic, în funcţie de vîrsta pe care o avem. În copilărie, un an se scurge ca o eternitate, însă, pe măsură ce înaintăm în vîrstă, timpul nu ne mai lasă răgaz pentru a rezolva tot ce ne propunem.
Uimirea adulţilor faţă de rapiditatea cu care trece timpul şi faţă de felul în care zilele se scurg una după alta a reprezentat obiect de studiu pentru gerontologii din întreaga lume. Cercetătorul T.L. Freeman a explicat relaţia dintre vîrsta actuală şi vîrsta efectivă, scrie Independent.
1) De ce în copilărie timpul se scurge mai încet, adulțiilor permanent nu le ajunge timp pentru toate sarcinile, iar la bătrînețe timpul zboară?
Pînă la vîrsta de zece ani consumăm mai bine de jumătate din viaţă, potrivit teoriei lui T.L.Freeman, asta se întîmplă pentru că pînă la acea vîrstă copilul învaţă o sumedenie de lucruri: îşi dezvoltă limbajul şi abilităţile de comunicare, le stîpîneşte pe cele locomotorii şi distinge între concepte precum cele de „bine" şi de „rău" pe care le va folosi pe întreaga durată a vieţii. „Vacanţele durează o veşnicie cînd eşti copil". Potrivit lui Freeman, la vîrsta de şase ani un an durează cît trei. Adică o vacanţă de trei săptămîni face cît una de nouă.
Freeman concluzionează că timpul accelerează pe măsură ce înaintăm în vîrstă, întrucît 12 luni trăite la vîrsta de zece ani reprezintă 10% din durata totală a vieţii, în timp ce persoanele care ajung la 50 de ani percep aceeaşi durată de cinci ori mai scurtă decît dacă ar fi trăit-o în copilărie.
Pe măsură ce îmbătrînesc, oamenii trăiesc din ce în ce mai puţine experienţe noi, devenind mai obişnuiţi cu lumea înconjurătoare, care pare familiară. Astfel, percepem mai puţine informaţii despre lume, iar timpul nu se mai dilată.
Dacă trăieşti o viaţă dominată de rutină, atunci timpul va continua să se accelereze, însă dacă depui un efort pentru a călători în medii noi, pentru a te expune la situaţii şi provocări noi, chiar dacă e vorba de ceva simplu ca alegerea unei rute noi în drumul spre serviciu, acest element de noutate va încetini timpul.
2) De ce cînd participăm la ceva interesant timpul zboară pe neobservate, iar cînd aștepți ceva și te uiți la ceas timpul trece foarte greu?
Este binecunoscut faptul că atunci cînd ne simţim bine avem senzaţia că timpul trece foarte repede. Cîteva studii recente au arătat ceva surprinzător: atunci cînd oamenilor li se spune că timpul a trecut mai repede decît s-a întîmplat în realitate, ei tind să creadă că s-au simţit foarte bine.
Există și efectul invers în retrăirea momentelor interesante și plictisitoare din viață: evenimentelor importante și plăcute le atribuim o durată mare, deoarece o mulțime de detalii ne vin în minte, iar inacțiunea zboară ca un moment pentru noi, pentru că atenția nu are pe ce se concentra.
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1924
- Populația:
- 454 locuitori
Crasnîi Octeabri este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţi: Crasnîi Octeabri și Alexandrovca. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Camenca și la 169 km de Chișinău. Populaţia satului Crasnîi Octeabri alcătuia 454 oameni în anul 2011. Satul Crasnîi Octeabri a fost înființat în anul 1924.
Comentarii
(0)