30 january 2020, 12:35 Kaleidoscope views 3634
Impeachmentul președintelui SUA: o tentativă de lovitură de stat?
30 january 2020, 12:35 Kaleidoscope views 3634

Impeachmentul președintelui SUA: o tentativă de lovitură de stat?

După lungi tergivesări, în SUA a început procesul de impeachment al președintelui Donald Tramp. Cine are nevoie de el și care ar putea fi consecințele?

"Nu a lăsat o altă alegere"

Atacuri politice în adresa lui Trump au avut loc și anterior. Scandalul cel mai răsunător din perioada guvernării administrației sale a fost raportul procurorului special Robert Muller privind investigarea "implicării rusești" în alegerile din SUA în anul 2016. Atunci, comisia nu a depistat careva semne evidente că Trump s-ar fi înțeles cu autoritățile ruse, cu o rezervă, deoarece a considerat că Rusia a intervenit totuși în alegerile americane. Această judecată controversată a continuat apoi într-o nouă uneltire împotriva lui Trump și echipa sa. Este vorba despre impeachmentul inițiat de democrați.

Impeachmentul președintelui SUA este o chestiune rară și anevoioasă. În istorie, a avut loc doar de trei ori. Însă nici un președinte SUA nu a fost lipsit de fotoliul de președinte în procesul de impeachment. Unui impeachment au fost supuși Andrew Johnson în 1868 și Bill Clinton în 1998, dar senatul le-a luat apărarea și liderii și-au dus mandatele pînă la capăt. Richard Nixon, din cauza scandalului Watergate, a demisionat benevol înainte de finalizarea procesului de impeachment .

Dar se vede că pentru democrați este prea periculos prestigiul de businessman și politican de succes al lui Donald Trump. Procesul a fost declanșat, în pofida sărbătorilor de Crăciun. Camera reprezentanților, controlată de democrați, a votat pentru acuzarea președintelui. Nancy Pelosi, spicherul Camerei inferioare, în deschiderea audierilor, a spus că încălcarea constituției de către președintele Donald Trump este "un fapt stabilit". Pe un ton patetic, ea a conchis, că astfel el "nu a lăsat o altă alegere", doar impeachmentul. Congressmanul din Georgia Barry Laudermilk a comparat acuzarea președintelui cu "răstignirea lui Hristos", iar reprezentantul Pennsylvaniei, Mile Kelly, l-a numit "noul Perl Harbor".

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Keywords:

SUA , președinte

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
38 locuitori

Balinţii Noi este un sat din cadrul comunei Iarova, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Soroca și la 186 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 38 de locuitori. Satul Balinții Noi a fost menționat documentar în anul 1909.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.