08 january 2014, 10:17 Kaleidoscope views 15207
08 january 2014, 10:17 Kaleidoscope views 15207

Oamenii de știință au prezentat o nouă versiune a originii Lunii

Cercetătorul Andreas Reyfer, împreună cu colegii de la Centrul Spațial din Berna, a dovedit că Luna a fost format din fragmente ale Pămîntului, care, la rîndul său, s-au format după o coliziune cu un alt corp gigantic ceresc. În activitatea lor, cercetătorii au folosit o metodă de simulare pe calculator, scrie BBC.

Anterior se credea că cu planeta noastră s-a ciocnit un corp ceresc de mărimea lui Marte, care se deplasa relativ lent în spaţiu (numit Theia). Ca urmare, a crescut dramatic temperatura ambelor organisme, iar mantaua a erupt pe orbită. Astfel, în compoziția Lunii ar trebui să intre un amestec de Pămînt şi Theia.

Cu toate acestea, Luna este săracă în fier, spre deosebire de Pămînt. Cu toate acestea, izotopii de oxigen pe ambele corpuri cerești sînt identice. Pentru a descifra acest fenomen, oamenii de știință lupta deja de mult timp.

Reyfer și colegii săi, folosind o simulare pe computer au stabilit că cu Pămîntul preistoric s-a ciocnit un corp preistoric mult mai mare, iar impactul a fost mai degrabă sub un unghi decît pe centru, aşa cum s-a crezut anterior, remarcă BBC.

Astfel, Theia ar fi pierdut puțin în greutate şi a continuat calea sa. Pentru confirmarea definitivă a acestei ipoteze este necesar să se efectueze o analiză profundă a solului lunar.

Keywords:

luna , Univers , stiinta

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1632
Populația:
1407 locuitori

Burlăneşti este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Burlăneşti şi Buzdugeni. Satul este situat la o distanță de 22 km de orașul Edineţ, la 26 km de staţia de cale ferată Brătuşeni şi la 219 km de Chișinău. La nord de Burlăneşti se află o întindere stîncoasă cu peşteri, ce formează malul stîng al Drăghiştei. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1407 oameni. Prima atestare documentară a satului datează din 25 aprilie 1632.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.