07 april 2012, 09:20 Kaleidoscope views 7714
07 april 2012, 09:20 Kaleidoscope views 7714

Fenomenul Tungusca: ce s-a întîmplat 104 ani în urmă în Siberia?

La împlinirea a 104 ani de la cel mai mare eveniment de impact al scoarţei terestre din istoria recentă - o explozie din Siberia, comunitatea ştiinţifică încă nu are o explicaţie pentru acest fenomen, scrie Business Insider.

În 30 iunie 1908, în Tunguska, Siberia, a avut loc o explozie atît de puternică, încît a spulberat 80 de milioane de copaci, pe o suprafaţă de peste 2.000 de kilometri pătraţi. Forţa acestei explozii a fost evaluată la 15 megatone de TNT, de o mie de ori mai puternică decît bomba de la Hiroshima.

Unda de şoc şi sunetul exploziei şi al copacilor smulşi din pămînt s-au auzit la mii de kilometri distanţă.

Dacă oamenii de ştiinţă cred că a fost vorba despre un meteorit mare sau un fragment dintr-o cometă, localnicii sînt de părere că explozia a fost rezultatul unui fenomen supranatural.

Teoriile conspiraţiei - terestre sau extraterestre - au fost alimentate şi de faptul că experţii au întîrziat să vină la faţa locului, pentru a analiza ce s-a întîmplat. De fapt, au trecut 20 de ani pînă ce o echipă a ajuns în Tunguska, pentru a cerceta locul exploziei.

Cînd au ajuns acolo, spre marea lor mirare, au observat că nu exista un crater şi nici fragmente de meteorit. Mai mult, pe locul epicentrului exploziei era o dumbravă neatinsă. În jurul ei, se întindeau peste 2.000 de kilometri pătraţi de copaci culcaţi la pămînt.

Principala întrebare care le este pusă celor ce susţin că un meteorit mare a produs explozia de la Tunguska este următoarea: cum au putut astronomii vremii, care erau mereu cu ochii la cer, în căutarea unor planete nedescoperite pînă atunci, să nu vadă un obiect atît de mare care se îndrepta spre Pămînt?

De-a lungul ultimelor decenii, s-au scris peste o mie de lucrări de specialitate despre fenomenul din Siberia. În ciuda interesului lumii academice pentru Tunguska, explozia a rămas fără o explicaţie unanim acceptată.

 

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1605
Populația:
3340 locuitori

Coloniţa este un sat şi comună din municipiul Chișinău. Coloniţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 8 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 3340 de oameni. Satul Colonița a fost menționat documentar în anul 1605.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.