Fenomenul Tungusca: ce s-a întîmplat 104 ani în urmă în Siberia?
La împlinirea a 104 ani de la cel mai mare eveniment de impact al scoarţei terestre din istoria recentă - o explozie din Siberia, comunitatea ştiinţifică încă nu are o explicaţie pentru acest fenomen, scrie Business Insider.
În 30 iunie 1908, în Tunguska, Siberia, a avut loc o explozie atît de puternică, încît a spulberat 80 de milioane de copaci, pe o suprafaţă de peste 2.000 de kilometri pătraţi. Forţa acestei explozii a fost evaluată la 15 megatone de TNT, de o mie de ori mai puternică decît bomba de la Hiroshima.
Unda de şoc şi sunetul exploziei şi al copacilor smulşi din pămînt s-au auzit la mii de kilometri distanţă.
Dacă oamenii de ştiinţă cred că a fost vorba despre un meteorit mare sau un fragment dintr-o cometă, localnicii sînt de părere că explozia a fost rezultatul unui fenomen supranatural.
Teoriile conspiraţiei - terestre sau extraterestre - au fost alimentate şi de faptul că experţii au întîrziat să vină la faţa locului, pentru a analiza ce s-a întîmplat. De fapt, au trecut 20 de ani pînă ce o echipă a ajuns în Tunguska, pentru a cerceta locul exploziei.
Cînd au ajuns acolo, spre marea lor mirare, au observat că nu exista un crater şi nici fragmente de meteorit. Mai mult, pe locul epicentrului exploziei era o dumbravă neatinsă. În jurul ei, se întindeau peste 2.000 de kilometri pătraţi de copaci culcaţi la pămînt.
Principala întrebare care le este pusă celor ce susţin că un meteorit mare a produs explozia de la Tunguska este următoarea: cum au putut astronomii vremii, care erau mereu cu ochii la cer, în căutarea unor planete nedescoperite pînă atunci, să nu vadă un obiect atît de mare care se îndrepta spre Pămînt?
De-a lungul ultimelor decenii, s-au scris peste o mie de lucrări de specialitate despre fenomenul din Siberia. În ciuda interesului lumii academice pentru Tunguska, explozia a rămas fără o explicaţie unanim acceptată.
- Cînd speră România să adere la spațiul Schengen
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1792
- Populația:
- 2055 locuitori
Corjova este un sat şi comună din raionul Dubăsari. Corjova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Dubăsari și la 53 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2055 de oameni. Satul Corjova a fost menționat documentar în anul 1792.
Comentarii
(0)