17 april 2012, 15:15 Kaleidoscope views 3969
17 april 2012, 15:15 Kaleidoscope views 3969

Economia mondială se va prăbuși dacă doar trei ţări exportă, iar restul importă

Economistul şi profesorul american Joe Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru economie în 2001, susţine că întreaga economie se va prăbuşi, dacă se păstrează sistemul actual, scrie Business Insider.

Concret, Stiglitz a precizat că, în contextul actual, există cîteva ţări, printre care China, Germania şi Japonia, care realizează aproape toate exporturile de pe planetă. Asta în timp ce restul lumii, inclusiv SUA, riscă să se scufunde din cauza deficitelor comerciale masive.

Economistul spune că ţările din a doua categorie au început să realizeze că nu pot susţine aceste deficite şi încearcă şi ele să exporte mai mult decît importă. Dar, din moment ce este imposibil ca toate ţările să exporte mai mult decît importă, economia mondială devine un joc de "friptea", în care fiecare ţară încearcă să "împingă" deficitul către altele.

Din punctul de vedere al lui Stiglitz, această criză se poate rezolva printr-o coordonare mai bună a politicilor monetare, scrie Business Insider.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1769-1774
Populația:
1342 locuitori

Jura este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Jura este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Rîbnița și la 78 km de Chișinău. Populaţia satului Jura alcătuia 1342 de oameni în anul 2011. Satul Jura a fost menționat documentar între anii 1769-1774.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.