17 aprilie 2012, 15:15 Caleidoscop views 3902
17 aprilie 2012, 15:15 Caleidoscop views 3902

Economia mondială se va prăbuși dacă doar trei ţări exportă, iar restul importă

Economistul şi profesorul american Joe Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru economie în 2001, susţine că întreaga economie se va prăbuşi, dacă se păstrează sistemul actual, scrie Business Insider.

Concret, Stiglitz a precizat că, în contextul actual, există cîteva ţări, printre care China, Germania şi Japonia, care realizează aproape toate exporturile de pe planetă. Asta în timp ce restul lumii, inclusiv SUA, riscă să se scufunde din cauza deficitelor comerciale masive.

Economistul spune că ţările din a doua categorie au început să realizeze că nu pot susţine aceste deficite şi încearcă şi ele să exporte mai mult decît importă. Dar, din moment ce este imposibil ca toate ţările să exporte mai mult decît importă, economia mondială devine un joc de "friptea", în care fiecare ţară încearcă să "împingă" deficitul către altele.

Din punctul de vedere al lui Stiglitz, această criză se poate rezolva printr-o coordonare mai bună a politicilor monetare, scrie Business Insider.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1576
Populația:
1307 locuitori

Rujniţa este un sat din cadrul comunei Bîrlădeni, raionul Ocniţa. Satul Rujniţa este situat la o distanţă de 27 km de oraşul Ocniţa şi la 219 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1307 oameni. Prima menţiune documentară a Rujniţei datează din 5 decembrie 1576. 

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.