28 december 2016, 15:30 Kaleidoscope views 13954
Bradul trebuie cumpărat cu 2-3 zile înainte de sărbătoare
28 december 2016, 15:30 Kaleidoscope views 13954

Bradul trebuie cumpărat cu 2-3 zile înainte de sărbătoare

Timp de zece zile, bradul tăiat pierde practic jumătate din conţinutul de apă, iar în următoarele 4-5 zile – aproximativ 80%, sporind riscul de inflamabilitate. De aceea, trebuie cumpărat cu maximum 2-3 zile înainte de sărbătoare.

Solicitată de IPN, ofiţerul de presă al Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, Liliana Puşcaşu, a menţionat că, dacă se optează pentru un brad artificial, este bine ca acesta să fie cumpărat dintr-un loc autorizat. „Este important ca pomul să fie montat departe de sobă, de calorifere sau aparate de încălzit. De asemenea, este destul de important să fie păstrată distanţa faţă de draperii, pereţi acoperiţi cu tapete", a spus Liliana Puşcaşu.

Sub Pomul de Crăciun nu trebuie puse obiecte sau lucruri inflamabile. Se recomandă împodobirea bradului cu jucării din sticlă, nu din plastic, deoarece acestea din urmă sunt uşor inflamabile.

Şi ghirlandele e necesar să fie cumpărate din magazine autorizate. „Nu folosim luminiţe care au fost defecte şi le-am reparat, izolându-le cu bandă adezivă pentru că prezintă pericol de scurt circuit, care ar putea duce la incendiu", a spus Liliana Puşcaşu.

Pe brad nu se vor pune lumînări şi nici ornamente din hîrtie sau din vată, care, la fel ca şi plasticul, sunt uşor inflamabile. De asemenea, bradul trebuie fixat foarte bine, ca animalele de companie sau copiii să nu-l dărîme.

Alte recomandări vizează artificiile, care trebuie să fie însoţite de certificat de provenienţă şi instrucţiune în limba română. Acestea vor fi lansate doar de către adulţi. „Atenţie maximă – artificiile trebuie lansate la distanţă mare de spaţiile locative şi de spaţiile forestiere pentru a evita incendiile", a spus Liliana Puşcaş.

Pompierii şi salvatorii le recomandă oamenilor să cureţe sobele. Focul nu trebuie lăsat pe timpul nopţii, mai ales dacă oamenii pleacă de acasă. Lumînările aprinse, şemineurile nu trebuie lăsate fără supraveghere.

Source: ipn.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1864
Populația:
429 locuitori

Ciubara este un sat din cadrul comunei Vasileuţi, raionul Rîşcani. Satul este situat la 20 km de orașul Rîșcani și la 190 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 429 de locuitori. Satul Ciubara a fost menționat documentar în anul 1864.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.