De ce au dungi zebrele?
Foto: wallpapers.com |
Motivul pentru care zebrele au evoluat dungile ce le caracterizează a fost un motiv de dispută între oamenii de ştiinţă vreme de decenii. Acum, o echipă de cercetători din Ungaria şi Suedia anunţă descifrarea misterului.
Dungile au rolul de a ţine la distanţă muştele hematofage, susţin cercetătorii. Studiul publicat în Journal of Experimental Biology arată că tiparul creat de dungile alb-negre fac ca zebrele să devină neatrăgătoare pentru aceste "insecte-vampir".
Secretul constă în modul în care acest tipar dungat reflectă lumina.
"Iniţial, am studiat caii cu părul de culoare cafenie, neagră sau albă. Am descoperit că în rîndul cailor ce au părul negru sau cafeniu lumina este polarizată orizontal, ceea ce îi făcea pe cai foarte atrăgători pentru tăuni", explică Susanne Akesson de la Universitatea Lund, membră a echipei de cercetători ce a efectuat acest studiu.
"Cai cu părul alb reflectă lumină nepolarizată", a adăugat dr. Akesson, care nu este atrăgătoare pentru tăuni. De aceea, caii albi nu au probleme cu tăunii, spre deosebire de cei cu părul negru sau cafeniu.
După ce au descoperit că tăunii preferă părul închis la culoare, cercetătorii au studiat zebrele, dorind să afle ce fel de lumină reflectă acestea şi ce efect are lumina asupra musculiţelor hematofage.
Cercetătorii au creat mai mulţi "cai artificiali" cu diferite tipare, pe care i-au lăsat în natură, în apropiere de o fermă aflată în zona rurală a Ungariei.
"Caii artificiali erau acoperiţi cu lipici, ceea ce ne-a permis să vedem cîte insecte atrage fiecare tipar. Am descoperit că tiparul care este întîlnit în rîndul zebrelor a atras cel mai mic număr de muşte, chiar mai puţine insecte decît plăcile complet albe, ce reflectau lumină nepolarizată", a declarat dr. Akesson.
Astfel, studiul sugerează că zebrele au evoluat aceste dungi pentru a se feri de insectele dăunătoare.
Profesorul Matthew Cobb, un specialist în biologie de la Universitatea Manchester ce nu a fost implicat în studiu, afirmă că cercetarea este "riguroasă şi fascinantă", adăugînd însă că "bănuiala mea este că acesta nu este singurul motiv pentru care zebrele au dungi".
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
- Как производство крем-меда спасло глухую деревню (+Фото)
- Разлом Сан-Андреас (Видео)
- Правда о тебе
- Все говорят, что перекись полезна, но вот чего они не говорят
- Малахитовая шкатулка, или история самоцвета Хозяйки Медной горы (+Фото)
- Выпейте эту смесь перед сном, и Вы удалите из организма все, что съели в течение дня!
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1783
- Populația:
- 4280 locuitori
Taraclia este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Taraclia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Căușeni și la 96 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4280 de oameni. Satul Taraclia a fost menționat documentar în anul 1783.
Comments
(1)