16 june 2014, 14:06 Kaleidoscope views 9411
16 june 2014, 14:06 Kaleidoscope views 9411

Descoperire incredibilă despre planeta noastră. Ce se află în adîncul Pămîntului?


Foto: descopera.ro

Cercetătorii au descoperit un rezervor uriaş de apă în adîncul Pămîntului, care este de 3 ori mai mare ca volumul tuturor oceanelor planetei noastre. Este posibil ca de aici să fi luat naştere mările şi oceanele.

Apa se află într-o rocă albastră numită ringwoodită, care se află la 700 de kilometri adîncime, în mantaua Pămîntului, adică în stratul de rocă fierbinte care se află între scoartă şi miez.

Noua descoperire contrazice teoria acceptată de unii geologi, care cred că apa a venit pe Terra adusă de comete. Este posibil ca mările şi oceanele să se fi format treptat, din apa care a ieşit la suprafaţa din acest uriaş bazin subteran.

De asemenea, rezervorul acesta explică de ce suprafaţa oceanelor a rămas neschimbată de milioane de ani, adaugă Steven Jacobsen, de la Universitatea Northwestern din Evanston, Illinois.

Echipa lui Jacobsen a folosit 200 de seismografe, pentru a studia undele seismice generate de peste 500 de cutremure.

Măsurînd viteza undelor seismice la diferite adîncimi, cercetătorii au aflat ce tipuri de roci se află în calea undelor. Astfel au descoperit şi apa, pentru că în această zonă undele au încetinit, străbătînd mai greu rocile umede.

Jacobsen a reconstituit de asemenea în laborator condiţiile care se întîlnesc la 700 de kilometri adîncime, ca să vadă cum se comportă ringwoodita.

El a observat că în aceste condiţii de temperatură şi presiune, din rocă iese apă, ca şi cînd ar fi stoarsă.

Descoperirea lui Jacobsen susţine un studiu anterior al lui Graham Pearson, de la Universitatea Alberta din Edmonton, Canada.

El studiase un diamant provenit din zona de tranziţie din mantaua terestră şi a observat că acesta conţinea fragmente de ringwoodită, sugerîndu-i existenţa apei la mare adîncime.

Ulterior, Pearson a mai descoperit o ringwoodită care conţinea de asemenea apă.

Jacobsen a aflat deocamdată că marele rezervor subteran se află sub teritoriul Statelor Unite, dar acum vrea să vadă dacă se întinde de-a lungul întregii planete.

Dacă acest ocean uriaş s-ar afla la suprafaţa planetei, vîrfurile munţilor ar fi singurele zone de uscat de pe planetă, adaugă cercetătorul.

Source: descopera.ro

Keywords:

savanti , Pamint , cosmos

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
386 locuitori

Mincenii de Sus este un sat din cadrul comunei Mincenii de Jos, raionul Rezina. Satul este așezat pe un platou cu înălțimea de 273 m. Mincenii de Sus este situat la o distanță de 30 km de orașul Rezina și la 84 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 386 de oameni. Satul Mincenii de Sus a fost înființat la mijlocul secolului al XIX-lea.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.