02 july 2014, 15:57 Kaleidoscope views 18347
Cine benificiază de pe urma interdicției ardeziei?
Photo: krovlyakryshi.ru
02 july 2014, 15:57 Kaleidoscope views 18347

Cine benificiază de pe urma interdicției ardeziei?

Moldovenii sunt privați de materialul tradițional pentru acoperișuri ieftine - ardezia. Acest lucru este prevăzut de modificările la Legea cu privire la Protecția Mediului și Legea cu privire la protecția aerului, aprobate de Guvern, la inițiativa Ministerului Mediului. Modificările interzic fabricarea, importul, comercializarea și utilizarea în procesele tehnologice a materialelor de construcții cu conținut de azbest, plumb, arseniu și alte substanțe care sunt considerate periculoase. În ardezie nu se conține plumb, arseniu și alți aditivi nocivi, dar în compoziția sa este un așa ingredient natural ca azbestul. Anume fibrele sale oferă rezistență fizică, durabilitate, termorezistență foilor de ardezie. Încadrate ermetic în ciment ele nu pot să iasă de acolo ca să polueze aerul. În orice caz, nu au fost depistate concentrații mari de fibre de azbest în apropierea acoperișurilor de ardezie. Azbestul, în formă naturală există peste tot și nici o lege privind protecția aerului, chiar aprobată de Guvern, nu ține să-l distrugă, deoarece azbestul este o parte componentă a atmosferei. Cu toate că Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului clasifică azbestul în prima categorie cancerigenă, în ciuda acestui fapt, umanitatea este încă în viață. Această listă mai include: cromul, compușii nichelui, cuarțul, radiația solară, clorura de vinil, alcoolul, peștele sărat, tutunul, praful de lemn, contraceptivele orale, fabricarea și repararea încălțămintei, producerea mobilierului, turnarea fontei și oțelului, industria cauciucului, etc.

Clasificarea Agenției Internaționale pentru Cercetare în Domeniul Cancerului stabilește doar pericolul potențial al substanței. Această organizație nu răspunde la întrebarea, cât pește sărat e necesar să mănînci pentru a face cancer, dar atîrnă foarte ușor etichete cancerigene peste tot. Și nu este vorba despre interdicție, ci de controlul aplicării. Necesită de a fi menționat că azbestul este diferit. Sub un singur brand "azbest" sunt doi antipozi: azbest amfibol și azbest crisotil. Acel crisolit este larg răspândit în scoarța terestră și în aer. Amfibolul, anterior utilizat în Europa, anume acesta este interzis. Fibrele lui sunt lungi, insolubile și dificil eliminate din organism. Ele pot cauza cancer. Fibrele de crisotil sunt scurte, ușor descompuse de acizii (chiar și de acizii slabi din lichidele tisulare) și nu sunt reținute în organism.

În materiale de construcții produse în Rusia și CSI, produse anterior și în Republica Moldova este utilizat anume azbestul crisotil.

Chiar și inițiatorii interdicției ardezie în Republica Moldova nu sunt prea siguri de nocivitatea acestuia, din moment ce, potrivit documentelor, materiale de construcție deja utilizate cu conținut de azbest pot fi utilizate în viitor până la finalizarea ciclului lor de viață. Un ciclu de viață a ardezie este de mai multe decenii.

De ce Europa a interzis materialele ce conțin azbest, fără a le diferenția în crizotil și amfibol? Raspunsul este simplu: în interesul corporațiilor transnaționale - producătorii de materiale de construcție alternative, mai scumpe. Pentru materiale noi sunt necesare piețe noi. Una dintre ele este Republica Moldova, care este condusă în UE. Pentru corporații, acesta reprezintă un nou profit , iar pentru moldoveni de rând – o povară grea.

 

Vasile Ungureanu

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1847
Populația:
1393 locuitori

Seliştea Nouă este un sat din cadrul comunei Tuzara, raionul Călăraşi. Localitatea se află la distanța de 2 km de orașul Călărași și la 55 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1393 de oameni. Satul Seliștea Nouă a fost menționat documentar în anul 1847.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.