Go to section: Music
14 september 2013, 13:09 Music views 12962
14 september 2013, 13:09 Music views 12962

Viaţa şi creaţia Mariei Bieşu, evocate în cadrul unui simpozion la Chişinău



Prin har divin şi valoare umană a marcat cultura muzicală a Moldovei şi a lumii. Viaţa şi creaţia regretatei primadone a Operei Naţionale Maria Bieşu au fost evocate în cadrul unui simpozion la Academia de Ştiinţe a Moldovei (AŞM). Împreună cu specialiştii în domeniu din Republica Moldova, au participat şi oaspeţii Festivalului Internaţional al Vedetelor de Operă şi Balet "Maria Bieşu", transmite trm.md.

"Ave Maria pentru Maria Bieşu" ar putea fi numit simpozionul, la care oameni de ştiinţă, dar şi cunoscuți artişti de operă din străinătate s-au referit la arta interpretativă și frumuseţea sufletească a cîntăreței. 

"Mare voce, mare talent, transmitea imaginea muzicală astfel că făcea inimile să tremure. Nu ştiu dacă vom mai avea o astfel de mare artistă", spune compozitorul Constantin Rusnac.

Deşi primadona nu mai este, din respect pentru ea, mai mulţi cîntăreţi de operă de peste hotare au venit la Festivalul Internaţional "Maria Bieşu", au evoluat la concertul de binefacere, sunt membri ai juriului Concursului Internațional al Tinerilor Interpreţi "Maria Bieşu".

"Maria Bieşu este steagul de cultură a Moldovei, un exemplu demn de urmat. Trebuie să avem încredere în moştenirea lăsată de ea, se simt încă energiile ei pe scenă", spune tenorul din România Sorin Lupu. Iar baritonul din Armenia Barsegh Tumanian spune că a cunoscut-o pe Maria Bieşu la vîrsta de 20 de ani. "A fost membrul juriului primelor concursuri internaţionale la care am evoluat. Ştiu că a votat pentru mine. Avea o voce dumnezeiască, era cîntăreaţă înnăscută", spune artistul.

Simpozionul de la AȘM face parte din programul Festivalului Internaţional al Vedetelor de Operă şi Balet. Concertul de gală al festivalului va avea loc pe 15 septembrie.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1791
Populația:
6861 locuitori

Chirsova este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Chirsova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 8 km de municipiul Comrat și la 111 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 6861 de oameni. Satul Chirsova a fost menționat documentar în anul 1791.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.