Go to section: Music
26 august 2011, 11:09 Music views 6420
26 august 2011, 11:09 Music views 6420

Festivalul „Invită Maria Bieşu” va avea loc la Chişinău în septembrie 2011

Ediţia a 19-a a Festivalului „Invită Maria Bieşu” va avea loc la Chișinău în septembrie 2011.

Joi în cadrul punţii-video multimedia Chișinău-Moscova „Mari cîntăreţi de operă. Apropiere prin artă”, care a avut loc la reprezentanţa ARŞI RIA Novosti în RM şi AŞ Novosti-Moldova, Maria Bieşu, Artistă a Poporului din URSS şi Moldova, a declarat: „vreau că el să existe”.

În cadrul acestei întîlniri toţi au fost unanimi şi nimeni n-a trecut cu vederea cel mai important eveniment din viaţa culturală a Moldovei - decernarea Premiului Naţional Artistei Poporului din URSS şi Moldova Maria Bieşu în ajunul aniversării a 20-a de la proclamarea independenţei ţării.

„Acest festival este necesar şi place mult poporului moldovenesc. Publicul şi de data aceasta va aştepta surprize de la participanţi”, - a spus primadona.

„Eu sînt convinsă că el şi acum va descoperi noi talente”, - a declarat Bieşu.

Potrivit spuselor Svetlanei Bivol, director general al Filarmonicii Naţionale, fost director al Teatrului Naţional de Operă şi Balet, „anume la unul din festivaluri „Invită Maria Bieşu” pentru prima dată s-a înălţat steaua rusoaicei Ana Netrebko.

„Sînt convinsă că această tradiţie „de a descoperi vedete” la festivaluri va rămîne şi pe viitor...”, - a declarat Bivol, amintind participanţilor la punte că vestita prietenă a Mariei Bieşu, marea cîntăreaţă rusă Irina Arhipova la Festivalul „Prezintă Irina Arhipova!” pe timpuri l-a adus pentru prima dată în scenă pe Dmitrii Hvorostovskii.

„Toamna aceasta noi aşteptăm noi interpreţi, fie deocamdată nu de talie mondială, dar publicul de la Chișinău întotdeauna a întîmpinat cu plăcere reprezentanţii artei de operă”, - a comunicat directorul Filarmonicii Naţionale.

Vicepreşedintele şi directorul executiv al Fondului „Irina Arhipova” Nadejda Kuzeakova, confirmînd  rangul înalt al măiestriei interpretative a Mariei Bieşu şi popularitatea concursului, care îi poartă numele, a specificat că „tinerii cîntăreţi profesionişti moscoviţi studiază şi acum cu minuţiozitate imprimările evoluţiei Mariei Bieşu”.

Posibilitatea însă de a desfăşura festivalul încă o dată – nu graţie, ci în pofida circumstanţelor – ea o consideră meritul personal al cîntăreţei moldovence – „acestei personalităţi carismatice – Maria Bieşu”.

Cunoscutul cîntăreţ de operă sovietic şi rus, Artistul Poporului din URSS, prim-vicepreşedintele Fondului „Irina Arhipova” Vladislav Piavko a comunicat că nu va putea să vină la Chișinău în zilele festivalului, dar i-a promis partenerei sale în sute de concerte – Maria Bieşu să vină în curînd în capitala Moldovei.

„Voi găsi vreo cîteva zile în octombrie şi voi veni la Chișinău”, - a spus Piavko, dînd cuvîntul altui participant la puntea-video, Artistului Poporului din URSS, solistului Teatrului Naţional de Operă şi Balet Mihail Muntean că „va susţine un atelier de creaţie pentru discipolii colegului, care învaţă acum la Academia de Muzică”.

„Arta nu este politică, ea nu are frontiere, îmbogăţeşte sufletele, cimentează măiestria, dar trebuie să fie întotdeauna cu poporul”, - a declarat Mihail Muntean, citîndu-l pe istoricul moldovean Nicolae Iorga, care a spus că „fara steag de cultura un popor e o gloata...”.

 

Sursa:   newsmoldova.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1606
Populația:
1 locuitor

Cuconeştii Vechi este un sat din cadrul comunei Cuconeştii Noi, raionul Edineţ. Satul se află la o distanță de 30 km de oraşul Edineţ, 38 km de staţia de cale ferată Brătuşeni şi 230 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului este reprezentată de o singură persoană. Prima menţionare documentară a satului Cuconeşti datează din anii 1606-1607.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.