Go to section: Music
04 november 2020, 12:30 Music views 5173
Trupa Zdob și Zdub a lansat un video la piesa “Ursul” din albumul “Bestiarium” (Video)
04 november 2020, 12:30 Music views 5173

Trupa Zdob și Zdub a lansat un video la piesa “Ursul” din albumul “Bestiarium” (Video)

Trupa Zdob Și Zdub a interpretat live piesa “Ursul” din albumul “Bestiarium” (2019).

Este vorba despre video de la concertul de lansare al albumului “Bestiarium”, care a avut loc în decembrie 2019 la Chișinău, la Teatrul E. Ionesco, transmite Noi.md.

Autor muzică: Mihail Gîncu. Autor text: Andrei Copoț.

Menționăm faptul că în 2017 trupa etno-rock Zdob și Zdub a plecat în Carpații românești - mai exact, spre pitorescul Oituz, înconjurat de păduri sălbatice și...urși. Ajungîng la un han istoric, din sînul naturii băieții și-au adunat inspirația pentru melodiile și textele noului album. Sunetul a revenit la chitarele acustice care au dus faima trupei la începuturi și care acum s-au adîncit într-o nouă transă pentru muzicienii trupei.

Acest retreat de creație a culminat cu înregistrarea noului album BESTIARIUM, lansat pe 1 noiembrie 2019.

Piesa “URSUL” este un manifest social, pe tema ecologică, care atrage atenția la defrișarea ilegală a pădurilor și la impactului ecologic pe care-l au aceste acțiuni inacceptabile. În concerte, piesa poate fi auzită cu sunetul său original acustic din Oituz, cu trompetistul Valeriu Mazîlu la chitară bass. “Lasă toporu-acasă, Omule! Lasă pădurea deasă, Omule!” - e ceea ce răsună în refren.

Liderul trupei, Roman Iagupov (vocal), aspus că ei au compus acest cîntec aflîndu-se în Carpați.

”Hoinărind prin munți, am văzut munți care au rămas fără copacii falnici de cîndva. Stăpîna hanului ne-a povestit totul despre defrișările ilegale. Loviți de tot ce-am aflat, am creat piesa URSUL. Tema e relevantă nu doar pentru România, ci și pentru întreaga planetă. E incontestabil că noi toți - oamenii, flora și fauna - aparținem unui ecosistem întreg și depindem unii de ceilalți”, a menționat Roman Iagupov.

După cum a menționat compozitorul, chitaristul bass Mihai Gîncu - “Sunetul, muzica, compoziția - sunt un nou pas spre dezvoltarea trupei noastre. URSUL a pornit un nou program muzical pentru noi, unul cu o stare mai acustică, mai spre indie - iar asta ne-a deschis calea spre experimente - cu instrumente musicale din alte culturi ale lumii. Deși e o piesă în limba română și apelează la o criză legată de acest spațiu, URSUL a devenit, de fapt, pe înțelesul oricărui public, ca un îndemn de indie pozitiv - de a acționa cu gândire spre natură - pentru binele tuturor”.

Piesa URSUL a fost înregistrată de Zdob și Zdub în Chișinău alături de copiii studioului folcloric IEDERA și Surorile Osoianu.

Source: noi.md

Keywords:

Zdob şi Zdub , muzica

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1525
Populaţia:
4184

Căinari este un oraş în raionul Căuşeni, Republica Moldova. Amplasat în partea centrală a republicii, oraşul Căinari este situat la o distanţă de 45 km de Chișinău, fiind un nod feroviar al Căilor Ferate din Moldova. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia orașului constituia 4184 oameni. Prima atestare documentară a satului Căinari, datează din anul 1525. Legenda susţine că localitatea a fost întemeiată în apropierea unui mare izvor, deoarece denumirea ei a însemnat la tătarii din Bugeac „izvor mare, clocotitor”.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.