13 november 2013, 11:30 Celebrities views 7908
13 november 2013, 11:30 Celebrities views 7908

La Chişinău a fost comemorat academicianul Dumitru Ursul, la 100 de ani de la naştere


Foto: asm.md

La Academia de Ştiinţe a Moldovei a avut loc o conferinţă ştiinţifică în memoria savantului Dumitru Ursul, vicepreşedinte al AŞM (1981-1985), academician-coordonator al Secţiei Ştiinţe Sociale a AŞM (1978-1981), la 100 de ani de la naştere, relatează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de către Institutul de Cercetări Juridice şi Politice (ICJP) al AŞM.

Conferinţa a fost deschisă de către directorul ICJP, Valeriu Cuşnir. El a trecut în revistă meritele savantului în organizarea şi dezvoltarea ştiinţei, care, în anii 1973-1978, a condus secţia de Filozofie şi Drept a AŞM.

Potrivit lui Victor Juc, vicedirector al aceluiaşi institut, chiar dacă creaţia savantului a fost sub umbrela conjuncturii politice de atunci, lucrarea sa despre Nicolae Milescu Spătarul rămîne mereu actuală.

„Şi-a scris teza de doctor despre concepţiile filozofice şi social-politice ale lui Nicolae Milescu Spătarul. În bibliotecile ştiinţifice din Moscova şi Sankt Petersburg a descoperit mai multe manuscrise ale ilustrului cărturar şi diplomat. A fost primul director al Institutului de Filozofie", a remarcat, la rîndul său, prof. univ. Gheorghe Bobînă.

Cu amintiri despre savant au fost prezenţi cercetătorii Pantelimon Varzari, Ion Rusandu, Ana Pascaru, Elena Balan, Dumitru Grama, acad. Andrei Timuş ş. a.

Dumitru Ursul s-a născut pe 10 noiembrie 1913 în satul Tisculung, raionul Ocnele Roşii, regiunea Odesa, Ucraina. S-a stins din viaţă în 1996, la Chişinău.

Source: moldpres.md

Keywords:

savanti , Chisinau

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1423
Populația:
671 locuitori

Bogzeşti este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Bogzeşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat la 18 km de orașul Telenești şi la 86 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 671 de oameni. Prima mențiune documentară a satului datează din anul 1423.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.