26 march 2024, 22:20 Celebrities views 1375
S-a stins din viață academicianul Gheorghe Cimpoieș
26 march 2024, 22:20 Celebrities views 1375

S-a stins din viață academicianul Gheorghe Cimpoieș

Academicianul Gheorghe Cimpoieș, doctor habilitat în științe agricole, profesor universitar, fost rector al Universității Agrare de Stat din Moldova, s-a stins din viață ieri seară, la vîrsta de 74 de ani.

Solicitat de agenție, președintele Academiei de Științe a Moldovei, academicianul Ion Tighineanu a menționat că academicianul Gheorghe Cimpoieș a avut o contribuție substanțială la pregătirea cadrelor în domeniul agriculturii și la dezvoltarea științei agricole, în particular, la soluționarea în complex a problemelor ce țin de crearea și exploatarea livezilor de măr, elaborarea recomandărilor practice pentru atingerea indicilor înalți de productivitate.

Academicianul Gheorghe Cimpoieș s-a născut la 17 februarie 1950, în satul Meneailovca, raionul Sarata, regiunea Odessa. În anul 1972, a absolvit cu diplomă de mențiune Facultatea de Horticultură a Institutului Agricol ”M. V. Frunze” din Chișinău. În 1978, și-a susținut teza de doctor în științe agricole, cu tema: ”Regimul solar şi productivitatea mărului în funcție de structura plantației și normele de îngrășăminte introduse înainte de plantare”. Și-a început activitatea la Catedra de pomicultură a Institutului Agricol” M. V. Frunze” din Chișinău. În anul 1984, obține prin concurs postul de conferențiar, iar din 1992, pe cel de profesor universitar. În anii 1989- 1992, urmează studiile de post-doctorat la Institutul Agricol din Krasnodar, susținînd teza de doctor habilitat în știinţe agricole cu tema: ”Sporirea productivităii plantațiilor intensive de măr prin desăvîrșirea amplasării, conducerii şi tăierii pomilor”, informează moldpres.

Activînd la catedră, a fost primul care a inițiat predarea disciplinei pomicultura tropicală şi subtropicală pentru studenţii străini, asigurînd-o cu lucrări metodice şi materialul didactic respectiv. A predat pomicultura la specialitatea horticultură şi viticultură. Din anul 1994 ,a fost rector al Universității Agrare de Stat din Moldova, fiind primul ei absolvent avansat în această funcție înaltă.

Preocupările științifice ale prof. Gh. Cimpoieş au fost axate pe optimizarea structurii plantaţiilor pomicole, considerată verigă principală în sporirea productivităţii lor. Pentru prima dată a argumentat definiţia şi a elaborat clasificarea şi cerinţele faţă de structura plantaţiei pomicole. A fundamentat principiile tehnologice de formare şi tăiere a pomilor în livezile intensive. Cercetările efectuate au contribuit substanţial la soluţionarea în complex a problemelor ce ţin de crearea şi exploatarea livezilor superintensive de măr cu indici superiori, calitativi şi economici; la elaborarea recomandărilor practice pentru proiectarea, crearea şi menţinerea parametrilor optimali productivi în livezile de măr cu coroane fusiforme și potențial înalt de productivitate. Activitatea publicistică: este autor și coautor a peste 160 de lucrări știinţifice și metodice, inclusiv a 9 brevete de invenție, 5 monografii și manuale.

A editat lucrările ”Conducerea şi tăierea pomilor” (2000), ”Soiuri de măr” (2001), ”Pomicultura” (2001), primul manual de Pomicultură specială în Republica Moldova (2002). A pregătit 5 doctori în ştiinţe agricole şi un doctor habilitat, inclusiv trei de peste hotarele țării. A fost co-fondator și redactor-șef adjunct al Revistei ”Știinţa agricolă”, fondată în 2005, în care sînt publicate rezultatele cercetărilor știinţifice ale savanților și cadrelor didactice din UASM, precum și din alte instituții din țară și din străinătate.

Savantul și rectorul Gheorghe Cimpoieș a fost distins cu Premiul Național în domeniul ştiinței și tehnicii (2004),cu titlul onorific Om emerit (1994), cu Ordinul Gloria Muncii (2000), Medalia ”M.V. Lomonosov” a Academiei Internaționale de Ecologie şi Securitate Vitală.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1780
Populația:
2156 locuitori

Tătăreşti este un sat şi comună din raionul Cahul. Tătăreşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Cahul și la 172 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2156 de oameni. Satul Tătărești a fost menționat documentar în anul 1780 cu denumirea Tatar-Baurci.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.