20 january 2024, 10:30 Celebrities views 1595
Gheorghe Urschi, maestru nu doar al umorului, dar și al cuvîntului
20 january 2024, 10:30 Celebrities views 1595

Gheorghe Urschi, maestru nu doar al umorului, dar și al cuvîntului

Cînd rostim numele Gheorghe Urschi ne gîndim imediat la umoristul și actorul, care ne-a delectat atîta vreme cu glumele sale rostite din scenă sau cu istorioare hazlii transpuse pe marele ecran. Dar poate puțini cunosc faptul că maestrul a activat și ca reporter la Moldova-Film, notează Noi.md.

Gheorghe Urschi, în data de 18 ianuarie, a mai pus pe umeri încă o iarnă: profundă pentru el, la fel de plină cu tîlc și pilde pentru cei din jurul său.

De-a lungul celor 76 de ierni adunate deja, maestrul a știut să-și poarte cu statornicie misiunea de artist, pentru că, așa cum spunea cîndva și marele poet rus, Aleksandr Pușkin, "Nu încape vanitate cînd slujești muzelor, arta cere măreție".

La Gheorghe Urschi, această măreție a însemnat mereu simbioza perfectă dintre talent-personalitate-sacrificiu. Maestrul a știut să facă artă prin zîmbet, prin dăruire, prin cuvînt.

Așa a fost surprins și pe străzile Chișinăului din 1975, cînd, fiind reporter la Moldova-Film, a realizat un material prilejuit de ajunul Zilei Internaționale a Femeii.

Secvența video a fost publicată în rețelele sociale de către Igor Cașu, directorul Agenției Naționale a Arhivelor în contextul aniversării celor 76 de ani de către maestrul Gheorghe Urschi.

Gheorghe Urschi este actor, regizor, scriitor, umorist, Artist al Poporului. S-a născut în anul 1948, în satul Cotiujenii Mari din raionul Șoldănești. Și-a făcut studiile la Moscova, Rusia, unde, în anul 1970, a absolvit Școala de Teatru „Boris Șciukin”, notează Noi.md.

A jucat în multe piese de teatru și a regizat zeci de spectacole, a fost actor la Teatrul Republican pentru Copii și Tineret „Luceafărul”.

A scris piesele de teatru: „Mezinul” (1979), „Vom trăi și vom vedea” (1986), „Testamentul” (1992), „Testamentul-2” (2001), „Doi cocori, două viori” (2003), „Și iar Chirița!” și mai multe piese pentru copii.

Gheorghe Urschi este membru al Uniunii Teatrale și al Uniunii Scriitorilor din Moldova. A editat cîteva volume de nuvele: „Dealul fetelor”, „Insula adolescenței”, „Băiatul cu ghitara”, „Cazuri și necazuri”, „Eu sar de pe fix”, „Scrieri alese în trei volume”.

A scris versuri pentru mai multe cîntece și a compus cîteva piese de muzică ușoară. De asemenea, a semnat și a regizat trei filme: „Cine arvonește, acela plătește”, „Văleu, văleu, nu turna!” și „Fenta”.

A devenit cunoscut și datorită emisiunii televizate „Teatru de miniaturi”, precum și concertelor susținute prin satele Moldovei împreună cu Maria Urschi, Gheorghe Pîrlea, Doina și Ion Aldea-Teodorovici. În iunie 2011, artistul a suferit un atac cerebral, urmînd un an de spitalizare.

În 2008, Gheorghe Urschi a fost distins cu „Ordinul Republicii”, în 2012 i s-a conferit titlul de „Artist al Poporului”, iar în 2019 i s-a acordat Premiul Național. În 2014, a devenit Cetățean de onoare al orașului Chișinău.

Mai multe informații despre cultura Republicii Moldova puteți afla, accesînd site-ul moldovenii.md.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1933
Populația:
345 locuitori

Slobozia Nouă este un sat din cadrul comunei Tătărăuca Veche, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Soroca și la 187 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 345 de oameni. Satul Slobozia Nouă a fost înființat în anul 1933.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.